Nu de wintermaanden alweer bijna achter ons liggen gaat het voor veel motorliefhebbers weer kriebelen. Toch is het geen kwestie van simpelweg je gear tevoorschijn halen, kleding aantrekken en gas geven. Goed onderhoud van je kleding is essentieel om er zo goed mogelijk van te kunnen genieten. Aan de hand van enkele eenvoudige tips en adviezen laten we je zien hoe je jouw kleding niet alleen goed kunt onderhouden, maar ook hoe je er langer plezier van kunt hebben.

Motorkleding onderhouden

Vuil en stof, zeker als het lang is blijven liggen, kunnen behoorlijk wat impact hebben op de kwaliteit van je kleding. Het spul gaat snel muf ruiken, bovendien beperkt de werking van het vuil en stof ook de levensduur. En laten we eerlijk zijn, van kleding die poreus is geworden, word je niet vrolijk.

Je helm reinigen

Het meest in het oog springende detail als het gaat om het motor rijden is de helm. De buitenkant reinig je bij voorkeur met lauwwarm water terwijl je de binnenzijde met de hand reinigt. In veel gevallen kun je dit ook gewoon losmaken en kun je de binnenkant dus in de wasmachine reinigen. Is de binnenkant niet uitneembaar, gebruik dan een speciale spray om het weer in conditie te krijgen.

Je leren pak reinigen

Dan door naar het pak. Hier zie je een groot verschil tussen leer en textiel, als het gaat om je motorpak reinigen. Het onderhouden van leer is een apart verhaal. Om meteen met de deur in huis te vallen: wasmachines of onderdompelen in sopjes zijn een absolute no-go. Zorg daarentegen voor een speciale leder-spray. Spray dit op een klein stukje van je pak, trek het strak en wrijf het schoon met een katoenen doek. Zo ga je je hele pak af tot je alles hebt gehad.  Het kost je even, maar dan kun je er wel weer een seizoen tegenaan.

motorkleding reinigen

Textiel reinigen

Het nalezen van het wasvoorschrift is altijd aan te raden. Textiel is al een stuk makkelijker te reinigen dan leer, maar hierbij is het per pak verschillend wat er wordt aangeraden. Lees daarom even het etiket voor je verwoed aan het poetsen slaat. Het voordeel van textiel: het mag bijna altijd in de wasmachine. Zorg ervoor dat alle losse onderdelen verwijderd zijn. Hiermee bedoelen we de protectie-delen, het waterdichte membraan en alle ander harde losse delen. Zo voorkom je het beschadigen van de trommel van de wasmachine. Poets vervolgens het hardnekkige vuil van het pak af met een zachte borstel. Daarna kun je hem in de wasmachine gooien. Zet de machine op handwas of een kort programma (niet meer dan 30 graden). Let op: gebruik nóóit wasmiddel en wasverzachter. Gebruik speciaal motorkledingwasmiddel voor het wassen.

Goed drogen is essentieel

Heb je jouw kleding goed gewassen, zorg er dan voor dat het goed kan drogen. In bijna alle gevallen is het verstandig om dit op de normale manier te doen, dat wil zeggen: de droger is uit den boze. Hanteer als maatstaf dat het beter is om je pak één of twee dagen langer te drogen. Een te korte droogtijd zorgt ervoor dat de vocht in het pak blijft hangen, iets wat funest kan zijn voor de kwaliteit.

In je pak goed opgedroogd, behandel het dan met een speciale leerolie om de conditie van het pak te behouden. Eventueel kun je ervoor kiezen om het motorpak te impregneren. Hierdoor ben je nog beter beschermd tegen wind en regen. Deze dunne laag breng je nog voor de laatste onderhoudslaag aan zodat je er optimaal gebruik van kunt maken. Was jij je kleding regelmatig, herhaal dat het proces van impregneren zodat de waterafstotende functie blijft behouden.

Bewaar je kleding in een vochtvrije omgeving

Ga je jouw motorkleding bewaren, kies dan voor een vochtvrije omgeving. Zorg voor een omgeving die niet alleen koel en droog is, maar ook donker. Hiermee voorkom je dan vocht effect kan hebben op de conditie van je kleding, zoals verkleuring.