Je hebt vast weleens in de schoenen van de volgende man gestaan: “Oh, mooie vrouw..*stilte*” Deze choke is het gevolg van enige mate van ongemak, verlegenheid of schaamte. Maar waar komt die reactie op mooie vrouwen nu eigenlijk vandaan? Vanuit de wetenschap klinkt er eindelijk een geluid die jou van alle schuld ontneemt. Simpelweg gezegd kun je er namelijk niks aan doen! Je hebt gewoon te accepteren dat jouw hersenen je er soms van weerhouden om de Casanova te zijn die je echt bent.

Mooie vrouwen en Dopamine

Eerlijk waar, elke keer wanneer je als man een knappe vrouw in de ogen kijkt gooien je hersenen ‘m op de handrem. Althans, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. In The Atlantic is te lezen hoe Helen Fisher, een biologische antropoloog die onderzoek doet naar aantrekkingskracht, het schuchtere gevoel uitlegt dat je bij een aantrekkelijke vrouw kunt krijgen. “Als je een aantrekkelijk persoon ziet raakt het linker ventraal van de hersenen actief en overspoeld het je hoofd met dopamine. Dopamine is een stimulans voor de hersenen, dus sommige mensen reageren misschien met verbazing of ongemak”, aldus Helen.

Mooie vrouwen Onderzoek

We horen je al denken: Huh, maar dopamine is ons toch altijd uitgelegd als iets goed?” Inderdaad, volgens mevrouw Fisher kan hetzelfde gebeuren bij een goed schilderij, maar wanneer je een plaatje van een vrouw tegenkomt is de dopamineboost zo heftig dat je er aangeslagen door raakt. De intensiteit resulteert in de zwakzinnige duizeligheid die jou ontneemt van je woorden en helderheid.

Mooie vrouwen en Cortisol

Volgens het onderzoek van Fisher komt dit aangeslagen gevoel van dopamine uit één ding dat we allemaal willen vermijden: oordeel. Je raadt het al, in tegenstelling tot een schilderij heeft de vrouw wel het vermogen om ook een oordeel over jou te vellen. Hierdoor kun jij jezelf als onwaardig inschatten. Wanneer je dat doet neemt de aanmaak van cortisol toe. Cortisol is weer het stofje dat angst en stress stimuleert. Of zoals Fisher het uitdrukt: “Het valt en staat allemaal met wie jij bent, hoe jij over jezelf denkt en of je van deze verrassingen geniet”. Veel dingen dus, maar hier kun jij in ieder geval mee aan de slag; met jezelf bedoelen we dan. Laat ons je op weghelpen met wat tips voor je eigen lichaamstaal.