Health

Deze 6 dingen moet je absoluut niet doen als je moeite hebt met wakker worden

kiwi slapen

Wakker worden is voor de één een helse klus, de ander doet het moeiteloos. Maar als mensen net wakker zijn kunnen veel handelingen nog verdacht veel lijken op slaapwandelen. In de ochtend heeft ieder zijn eigen routine, maar moeite met opstaan hoort er bijna altijd bij. Dat kan komen door een aantal dingen die je op de vroege morgen in je routine hebt zitten, zonder dat je die als een oorzaak van je ochtendhumeur zag.

6 redenen dat mensen moeite met opstaan hebben

Veel van die dingen die je automatisch doet zonder erbij stil te staan, kunnen je ochtend en daarmee je dag een stuk moeilijker maken. We hebben zes potentiële situaties die roet in jouw ochtend gooien op een rijtje gezet. Heb je nou echt moeite met opstaan? Probeer dan eens te kijken of je één van deze dingen doet en dat dan anders te doen.

1. Je bed niet opmaken

Als je in de ochtend gelijk je bed opmaakt, schept dit orde in je kamer, je leven en je dag. Het slapen is klaar en de dag gaat beginnen, dus het bed moet er weer netjes uit zien. Daar hoef je vanavond pas weer naartoe. Als je in de ochtend je bed niet opmaakt, heb je een stuk minder rust in je hoofd.

2. Snoozen

Één van de moeilijkste dingen om niet te doen als je moeite met opstaan hebt: snoozen. Het is voor velen de gebruikelijke manier om wakker te worden en nog even half te slapen, maar dat is funest. Doordat je weer in een slaapcyclus terecht komt tijdens het snoozen word je daarna alleen maar slecht wakker. Dus skip dat snoozen gelijk, rek je even goed uit en verlaat dat bed met goede moed.

3. Foetushouding

In de dekens kruipen en in de vertrouwde foetushouding blijven liggen, dat doe je het liefst op de vroege morgen. Lekker in je nest nog eventjes zo weinig mogelijk bewegen. Maar als je direct na de wekker al begint met uitrekken ín bed, bouw je al gelijk zelfvertrouwen op. Sowieso is goed rekken in de morgen een goed idee, dus begin daar in bed al mee.

4. Koffie drinken

Nog zo eentje die lastig is om vanaf te stappen. Sommige mensen hebben zó veel moeite met opstaan dat ze zonder de eerste bak koffie het bed niet verlaten. Hoe geliefd de kop koffie in de morgen en dan ritueel na de koffie naar de wc. ook is en hoe erg het lijkt te helpen, het helpt niet. De reden hiervoor is namelijk dat door koffie je lichaam minder cortisol aanmaakt. Dat is het stresshormoon, dat tussen 08:00 uur en 09:00 uur het meest wordt aangemaakt. Koffie remt die productie, dus wacht daarom nog een uurtje extra met dat eerste bakkie.

5. Gebrek aan licht

Je lichaam heeft licht nodig om te ontwaken. De gordijnen zijn vast nog dicht en de lampen nog uit voordat je opstaat, maar dat kan beter anders. Probeer zo snel mogelijk de lichten aan te gooien en de gordijnen open te slaan. Dit versnelt je proces van wakker worden bij moeite met opstaan.

6. Je mail checken

Doe het nou niet gelijk: naar je mail kijken als je wakker wordt. Instagram, Facebook en andere social media zijn oké, maar mail is te werk-gerelateerd. Als je tijdens het wakker worden al bezig bent met wat je allemaal moet doen, word je niet bepaald ontspannen wakker. Het werk begint pas op je werk, en niet daarvoor.