Food & Drinks

Waarom het zo moeilijk is om het slechts bij één drankje te houden

1 biertje

Bier is één van de meeste gedronken dranken en dat is niet voor niks; het smaakt heerlijk. Maar komt het alleen door de smaak dat mensen gauw terugkomen van 'ik drink er maar eentje vandaag'? Blijkbaar niet, wetenschappers hebben onderzoek gedaan waarom mensen zoveel bier drinken en waarom het nooit bij één biertje blijft.

Hoe komt het dat het nooit bij 1 biertje blijft?

Vrijwel iedereen houdt wel van een lekker koud biertje. Als het weekend is begonnen, op een festival of gezellig op het terras. Heerlijk en in vergelijking met veel andere alcoholische versnaperingen goedkoop ook. Maar waarom kan je nooit na één biertje stoppen? Na het eerste biertje is de tweede al gelijk onderweg. Amerikaanse wetenschappers hebben hier onderzoek naar gedaan en er is een reden waarom je nog een biertje neemt. Zij kwamen er achter dat je hersenen dopamine aanmaken als je een slokje bier neemt. Door die dopamine geeft bier je een euforisch en goed gevoel, waardoor je nog een biertje wilt, maar hoe werkt het precies?

Bier zorgt voor dopamine

Dopamine is een boodschapper in de hersenen die het mogelijk maakt om zenuwcellen met elkaar te laten communiceren. Dopamine heeft verschillende belangrijke functies in het zenuwstelsel, het zorgt voor genot, beweging, aandacht, stemming en motivatie. Dus als je een slokje bier neemt, maken je hersenen dopamine aan, omdat je aan het genieten bent. Dopamine zorgt ervoor dat je nog meer wilt drinken, omdat het je vrolijk kan maken. Het heeft er niks mee te maken of je bier lekker vindt of niet, je hersenen maken altijd dat stofje aan als je bier drinkt.

Wetenschappers onderzochten bij 49 mannen of bier echt zorgt voor dopamine, of niet. Ze kregen allemaal kleine beetjes bier en sportdrank. Hieruit bleek dat bier de hersenen een grotere dopamineboost geeft dan sportdrank. Het had niks te maken met of mensen de sportdrank of bier lekkerder vonden. De mensen die de sportdrank lekkerder vonden, maakten bij de slokjes bier ook meer dopamine aan.

Geniet, maar drink met mate

Alcohol geeft je een euforisch gevoel dat je goed laat voelen, wat voor velen een leuke bijkomstigheid is van alcohol. Je krijgt meer zelfvertrouwen, je maakt sneller een praatje met mensen, spreekt sneller een vreemde taal na alcohol, en het kan je laten ontspannen. Maar er is ook een grens, je kan dit niet elke dag gaan doen. Alcohol is namelijk ook gevaarlijk. Sommige mensen houden van dit euforische gevoel en willen het vaker voelen en gaan daardoor meer drinken. Na langdurig gebruik van alcohol maakt je lichaam steeds minder dopamine aan, waardoor je juist nog meer gaat drinken, dat kan een alcoholverslaving veroorzaken. Dus wees gewaarschuwd: geniet, maar drink met mate.