Als het gaat om vrouwen dan is de hoofdvraag die ons bezig houdt: waar vallen ze precies op? Anno 2019 is de moderne vrouw zelfbewust en laat zich niet vertellen wat ze moet of mag doen. Ze neemt haar eigen beslissingen en stelt zich gelijkwaardig op. Dat verwacht ze ook van haar partner. Die moet zijn zaakjes op orde hebben en in balans zijn. Gevoelig zijn mag zeker, maar sta wel sterk in je eigen schoenen. Het zijn van een moederskindje is dan ook absoluut een rode vlag.

Moederskindje: dealbreaker of juist niet?

De relatie tussen moeder en zoon is er een die al duizenden jaren wordt bestudeerd. Is die relatie te hecht, dan is dat op zijn minst verdacht. Van een man wordt een bepaalde mate van zelfstandigheid verwacht. Moet je na je twintigste nog steeds toestemming vragen aan je moeder voor bepaalde activiteiten of speelt haar mening in elke keuze een grote rol: dan is dat in veel gevallen een absolute dealbreaker voor veel vrouwen.

moederskindje

Wanner ben je een moederskindje?

“Een moederskindje is een man die een ongewoon hechte band met zijn moeder heeft,” zegt Tina B. Tessina, psychotherapeut en auteur van ‘De Romaanse gids voor het vinden van liefde vandaag’. Hij is het type wat zijn moeder te pas en te onpas raadpleegt en is afhankelijk van haar goedkeuring. Die nauwe band met de moeder hoeft niet per definitie slecht te zijn. Maar wanneer de sterke hechting te bepalend is voor je gedrag haakt een vrouw toch gauw al af.

Gevaren van een moederskindje in de relatie

In de meeste gevallen is een relatie met een man moeilijk als hij voldoet aan het beeld van een moederskindje. Laten we eerlijk zijn, geen enkele vrouw wil haar man delen en al helemaal niet met de moeder. Het grootste gevaar zit hem in de associatie die een vrouw heeft bij dit type man. Een moederskindje wordt al snel geassocieerd met onzelfstandigheid, afhankelijkheid en onvolwassen zijn. Niet echt labels om trots op te zijn. De kans dat een vrouw hierop afknapt is bijzonder groot. Een ander gevaar wat schuilt in het zijn van een moederskindje is het doorprojecteren op je date of vriendin. Je hebt het misschien niet door, maar de kans is groot dat je onbewust dingen uit de omgang met je moeder overneemt in je relatie. Het moment dat je (onbewust) van je partner gaat verwachten dat zij je hetzelfde vertroeteld als je moeder doet gaan er dingen behoorlijk mis. Wanneer zij zich realiseert dat ze een soort moeder-rol heeft in jullie relatie kun je er de donder op zeggen dat het stukloopt.

moederskindje

De positieve definitie

Aan de andere kant valt ook veel te zeggen voor een positieve benadering van het begrip moederskindje. We stoppen de zaken graag in een hokje en plakken er een label op zodat het eenvoudig identificeerbaar is. Een label als ‘moederskindje’ is tegenwoordig zo gebruikelijk dat we de neiging hebben om het te gebruiken en pas later de vraag te stellen of het terecht is. Met andere woorden, kennen we wel de juiste definitie toe? Het hebben van een goede band met je moeder is iets waar geen vrouw op af zal knappen. Integendeel, ze zal dit juist aantrekkelijk vinden. Maar hou het binnen de perken. Je vastklampen aan je moeder, constante goedkeuring nodig hebben en geen uur zonder contact kunnen zijn dingen die je geen charmantere verschijning maken. Echt niet.

Bron: Ask Men