Health

Melk daadwerkelijk goed voor elk: één glas per dag verlaagt de kans op darmkanker

Melk

Een grootschalig onderzoek in het Verenigd Koninkrijk heeft meer bewijs gevonden voor het feit dat mensen met een calciumrijk dieet, oftewel één glas melk per dag, hun risico op darmkanker kunnen verminderen. Het onderzoek heeft 16 jaar geduurd en liet ook blijken dat rood vlees en alcohol de kans op darmkanker juist weer vergroten.

Uit onderzoek blijkt: één glas melk per dag verlaagt de kans op darmkanker

De onderzoekers analyseerden gedurende 16 jaar de voeding van meer dan een half miljoen vrouwen en ontdekten dat brood en niet-zuivel melk met calcium ook een beschermend effect hadden. Daarnaast bevestigden ze dat overmatig alcoholgebruik en het eten van bewerkt vlees het tegenovergestelde effect hebben, namelijk het verhogen van het risico op deze ziekte. Een extra 300 mg calcium per dag aan je dieet toevoegen, bijvoorbeeld via een groot glas melk, verlaagt het risico op darmkanker met 17% bleek uit het onderzoek. Calcium is een essentieel mineraal dat helpt bij het versterken van botten en het gezond houden van tanden. Maar steeds meer bewijs suggereert dat calcium ook beschermt tegen bepaalde vormen van kanker. Voor wie geen zuivel drinkt, zijn er andere calciumbronnen zoals broccoli, tofu en verrijkte plantaardige melk. Deze kunnen eveneens helpen het risico op darmkanker te verminderen.
Het is al bekend dat te veel bewerkt vlees en rood vlees waarschijnlijk het risico op darmkanker verhogen, net als alcoholgebruik. Deze studie heeft dat vermoeden bevestigd, het drinken van een extra groot glas wijn per dag, of 20 g alcohol, verhoogt het risico op darmkanker namelijk met wel 15%. Daarboven op zorgt het eten van 30 g of meer rood of bewerkt vlees per dag, zoals een plak ham, het risico op darmkanker met 8%. Het is natuurlijk lastig om deze percentages exact te vertalen, gezien het risico op darmkanker voor iedereen anders is en afhankelijk is van factoren zoals levensstijl, dieet, gewoonten en genetica.