Sports

Spaanse coureur wil geschiedenis schrijven: ‘Formule 1 is mijn doel’

marta garcia 3

In een sport die grotendeels gedomineerd wordt door mannen, is Marta Garcia, de leider van het F1 Academy Prema-team, vastberaden om het verhaal te herschrijven. Ze streeft niet alleen naar succes; ze richt haar pijlen op de Formule 1 zelf.

Marta Garcia wil geschiedenis schrijven

Op dit moment leidt Marta Garcia het inaugurele seizoen van de volledig vrouwelijke raceklasse met een solide marge van 48 punten. Ze staat op het punt geschiedenis te schrijven tijdens het weekend van de United States Grand Prix van 20-22 oktober.

Het F1 Academy, een serie bedacht door de Formule 1 om talent op het niveau van Formule 4 te bevorderen, heeft een platform gecreëerd voor jonge vrouwelijke coureurs, met Marta als boegbeeld.

View post on Instagram
 

Vrouwen inspireren

Ze is zich volledig bewust van de obstakels die vrouwen tegenkomen in de door mannen gedomineerde motorsportwereld, maar Garcia wordt gedreven door de vastberadenheid om de top te bereiken en aspirant-vrouwelijke coureurs te inspireren.

Haar Instagram-bio luidt: “Vrouwen inspireren om te strijden voor het ondenkbare”, waarbij ze haar toewijding benadrukt om barrières te doorbreken in deze door mannen gedomineerde arena.

Waar het allemaal begon

De reis van Marta Garcia begon op het kartcircuit, vaak als enige meisje tussen haar leeftijdsgenoten. Maar haar onvermoeibare drang leidde haar naar overwinningen, in de voetsporen tredend van legendes als Fernando Alonso, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel.

Ze heeft de W Series gedomineerd en heeft F1 Academy veroverd met talloze overwinningen, podiumplaatsen en poleposities.

View post on Instagram
 

Financiële obstakels

Desondanks blijft Garcia, ondanks haar talent en snelheid, drie treden onder de top van de Formule 1, voornamelijk als gevolg van de financiële obstakels waarmee ze wordt geconfronteerd. De kostbare aard van de autosport vereist aanzienlijke sponsoring, iets wat ze als vrouwelijke coureur moeilijk kon krijgen.

Ondanks dit alles hoopt Garcia dat het F1 Academy het platform zal bieden dat ze nodig heeft om uit te blinken, ervan overtuigd dat ze de kampioenstitel in Austin volgende maand kan behalen.

Vooruitkijkend zou haar volgende stap na het winnen van het kampioenschap het succes van het F1 Academy als serie kunnen bepalen. Haar doel is om een plek te veroveren in hogere categorieën zoals F3 en F2, maar de financiële uitdagingen blijven bestaan.

View post on Instagram
 

‘Jaag je dromen na’

Toch blijft haar vastberadenheid onwrikbaar. Marta Garcia’s boodschap aan meisjes die dromen van autoracen is duidelijk: “Doe wat je wilt doen. Je kunt komen waar we nu zijn. Ook al ben ik geen 19 meer, na alles wat ik heb meegemaakt, is het nog steeds mijn doel om ooit naar de F1 te gaan”, vertelt ze in gesprek met Sky Sports.

Terwijl ze de grenzen blijft verleggen en haar droom nastreeft om te racen in de Formule 1, dient Marta Garcia als een inspirerend rolmodel voor aspirant-vrouwelijke coureurs, waarbij ze bewijst dat met talent, hard werken en steun alles mogelijk is in de wereld van de autosport.

Header: Red Bull Contentpool.