Marco van Basten is één van de grootste voetballers die ons land ooit aan de grasmat heeft geleverd. Zijn carrière eindigde veel te vroeg, maar Marco bleef een belangrijke rol spelen in de voetbalwereld. Vandaag komt van Basten iets minder positief in het nieuws. Vanwege een opmerking in het programma De Eretribune besloot EA Sports de Nederlander uit FIFA 20 te halen.

Tot nader order niet beschikbaar in FIFA 20

In November was Marco van Basten te gast in het voetbal-programma De Eretribune. In een interview van Hans Kraay jr. met de Duitse trainer Frank Wormuth van Heracles Almelo sprak van Basten de Hitlergroet ‘Sieg Heil’ uit. Een opmerking die hem duur komt te staan.

Gamers die Ultimate Team spelen vanaf nu zullen de melding krijgen dat van Basten tot nader order niet beschikbaar is. De EA verklaart:

“We zijn op de hoogte van de recete opmerkingen van Marco van Basten. We gaan ervan uit dat we in onze game zijn toegewijd aan gelijkheid en diversiteit. Daarom zullen we de ICON-items van Marco van Basten tot nader order niet meer beschikbaar stellen”

Consequentie van zijn opmerking? Niet langer een ICON speler in FIFA 20. Of zijn kaartje nog wel te verhandelen in binnen de FIFA 20 wereld is onduidelijk. Ook is de vraag of gamers die van Basten al in bezit hebben de voetballer nog wel kunnen gebruiken. Hopelijk komt EA Sports spoedig met een antwoord op deze vragen. De opmerking van Van Basten op 23 november was voor aanvang van de wedstrijd Ajax-Heracles. Er is geen beeld van de oud-voetballer die de uitspraak doet, maar het is wel voor iedereen hoorbaar.

Ook FOX Sports grijpt in

De uitspraak van Van Basten is niet alleen bij EA Sports opgevallen, ook FOX Sports heeft het meegekregen en besloten maatregelen te nemen tegen de oud-voetballer. Van Basten is geschorst voor de eerstvolgende uitzending van het programma De Eretribune. Vanaf 7 december mag hij zijn optreden weer maken.

Wat betreft FIFA 20 zullen we het dus even zonder Marco moeten doen. Was hij je troefkaart? De trots van je FIFA 20 imperium? Dan zul je even een andere manier moeten vinden om je potjes te winnen. Leer jezelf met dit trucje bijvoorbeeld hoe je de perfecte vrije trap neemt, om je verlies te beperken.