Weet je, het leven in het algemeen is gewoon niet eerlijk. Hier en daar loopt er een klein ventje met een Napoleoncomplex om het gebrek aan lengte te compenseren met agressiviteit en zelfzuchtig gedrag, terwijl een grote gast zo nu en dan z’n hoofd moet stoten. Het is dus nooit goed, toch probeert de wetenschap de balans voor ons op te maken, want bestaat dit complex van de 1.70 meterslange ex-dictator wel echt?

Hoewel ze in de meeste gevallen mindersnel fysiek worden suggereert een nieuwe studie dat de kleine man indirect eerder agressief concurreert als het gaat om andere middelen. Het is allemaal terug te lezen in rapport dat is gepubliceerd door de Association for Psychological Science, hieronder echter ook!

thor ragnarok marvel GIF

Onderzoek

Om hun studie uit te voeren, gebruikten de onderzoekers een reeks spellen. Eerst voerden ze een pilotstudie uit, waarbij zowel mannen als vrouwen participeerden. De deelnemers vulden een vragenlijst in over de vraag of ze zich ooit klein voelden en vermengden zich dan met elkaar om een ​​gevoel te krijgen van elkaars hoogten.

Vervolgens werd het Dictatorspel gespeeld. Hierbij werden mannen geïsoleerd in een cel, met allen een envelop met acht munten erin. Ze kregen te horen dat ze zoveel munten konden pakken als ze wilden, en eventuele overgebleven munten zouden aan andere deelnemers worden gegeven. Ze ontdekten dat wanneer mannen zich klein voelden, ze meer munten namen, maar hetzelfde effect werd niet gevonden voor vrouwen.

Hierop volgde een ander spel – het Ultimatum-spel – dat vergelijkbaar was met het Dictatorspel, behalve dat de spelers konden zien hoeveel geld hun tegenstander aan hen had toegewezen, waarop ze het aanbod konden accepteren of verwerpen. Afwijzing leidde ertoe dat geen enkele deelnemer geld ontving.

 

De onderzoekers ontdekten bij het dictatorspel dat kleine mannen over het algemeen meer geld behielden dan hun grotere tegenstander. De kortste mannen behielden gemiddeld 14 van de 18 munten voor zichzelf, maar de langste man had er maar negen.

Daarom concludeerden de onderzoekers dat korte mannen meer geneigd zijn hun gedrag te veranderen om middelen te beveiligen wanneer zij zich fysiek minder concurrerend voelen, maar alleen wanneer er geen gevolgen zijn. Kortom, jongens zijn misschien niet agressiever voor je gezicht, maar ze kunnen proberen om stiekem vooruit te komen als ze zich een beetje klein voelen.

thor ragnarok marvel GIF

Grote man

De onderzoekers merkten in hun paper ook op dat eerder onderzoek aangetoond heeft dat lange mannen een voordeel lijken te hebben in hun leven. Ze zijn over het algemeen gezonder en beter opgeleid, hebben een hogere sociale status op het werk, hebben meer kans om machtsposities in te nemen en worden over het algemeen gezien als aantrekkelijker. Daarom is redelijk dat korte mannen zich misschien wat ontoereikend voelen.

Gerelateerde afbeelding