Actueel

Man fietst bijna 15.000 kilometer, meer dan 30 dagen lang onderweg

De Australiër Lachlan Morton is een maand lang bezig geweest met een enorme wielrentocht, de atleet reed een rondje van bijna 15.000 kilometer door Australië.


Morton fietste 30 dagen oprij zo’n 17 uur per dag door het bloedhete Australische landschap, in werkelijkheid duurde het 30 dagen, negen uur en 59 minuten voor Morton om zijn volledige ronde van iets meer dan 14.200 kilometer door zijn immense land te voltooien.

De reis

Tijdens zijn reis trotseerde de professioneel wielrenner brute tegenwinden, extreme temperaturen, gevaarlijk verkeer en herstelde hij zelfs van een botsing met een kangoeroe. Dat alles terwijl hij gemiddeld 450 kilometer per dag fietste en alleen stopte om te slapen, te eten en mentaal op te laden voordat hij het de volgende dag opnieuw deed. “Je eindigt misschien een dag met een enorm gevoel van voldoening, van opluchting, en dan ben je binnen 20 minuten in slaap,” vertelde Morton terwijl hij het einde van zijn avontuur naderde. “En voor je het weet, ben je weer wakker en begint alles opnieuw. Dat is zwaar.”
View post on Instagram
 
Maar toen Morton zaterdag aankwam in Port Macquarie (ongeveer vier uur en 15 minuten rijden ten noorden van Sydney) was het alle moeite waard. Morton brak moeiteloos het record voor de snelste ronde om Australië en versloeg daarmee de tijd van 37 dagen, 20 uur en 45 minuten van David Alley, die dat record in 2011 vestigde.
“Regenachtige dagen, lange dagen met tegenwind ik denk dat die mentaal waarschijnlijk het meest uitdagend zijn,” zei Morton. “Je gaat 17 of 18 uur gewoon rechtdoor trappen, recht tegen de wind in, en dat is eerlijk gezegd vrij ontmoedigend. “Je kunt jezelf snel overtuigen dat er iets of iemand tegen je werkt, alsof het een soort complot tegen je is. Jezelf eraan herinneren dat je gewoon een fietstocht maakt, wordt dan heel belangrijk.”
Dit was echter verre van een normale fietstocht. Soms begon Morton zijn dag om middernacht, nadat hij de avond ervoor om 17.00 uur was gaan slapen. De vroege starts waren bedoeld om de intense hitte in Noord-Australië te vermijden en om de zware vrachtwagens, die langs zijn kleine fiets raasden, te ontwijken. Aangezien zijn verlichting ‘s nachts beter zichtbaar was voor het verkeer.

Goede doel

Gedurende de uitdaging werd Morton gesteund door zijn EF Education–EasyPost-team, dat elke wending van zijn wielertocht op sociale media vastlegde. Vanaf zondag had hij meer dan 130.000 Australische dollars (ongeveer 80.000 euro) ingezameld voor de Indigenous Literacy Foundation, waarmee boeken en middelen worden verstrekt aan inheemse kinderen in afgelegen Australische gemeenschappen.