Food & Drinks

10 verbazingwekkende feiten over whisky

whisky

We kunnen het drinken, maar we kunnen er ook heel veel over lezen. Het is een drank met geschiedenis en vele verhalen. Naast de verhalen zijn er ook een boel bizarre feiten over whisky, die je nog veel kunnen leren.

Whisky feitjes

Veel van deze feiten hebben te maken met het productieproces van je favoriete sterkedrank. De van oorsprong Ierse en Schotse drank wordt op een vergelijkbare wijze als bier gemaakt, alleen is whisky gedistilleerd. Het alcoholpercentage ligt hierdoor stukken hoger en door de rijping is de smaak vaak zeer verfijnd. Tijd om meer over de favoriete drank van de Peaky Blinders te lezen.

Melkboeren zijn whiskyfan

Veel melkboeren zijn blij met whisky. Niet alleen omdat het gewoon erg lekker is, maar omdat bij de productie van whisky producten overblijven. Whisky begint namelijk als bier, en de pulp die overblijft bij het maken van whisky is erg voedzaam en vinden de koeien lekker. Ze gaan er ook nog eens meer melk van produceren.

Bij het ontbijt

Winston Churchill hield ook wel van een glaasje whisky. Hij had op zijn slaap- en studeerkamer altijd een fles klaarstaan zodat hij wanneer hij daar zin in had even kon nippen. Soms kwam er dan wel eens een ontbijt voorbij dat bestond uit whisky met koude kreeft. Dat doet een beetje denken aan wentelteefjes met rum

De eerste reclame

In 1897 werd het eerste filmpje gemaakt dat bedoeld was om te adverteren. En dat filmpje ging, jawel, over whisky. Het is niet bepaald te vergelijken met hedendaagse reclame, maar toch een grappig feitje.

Watch on YouTube

Masterdiploma

Whisky maken is niet zo makkelijk als je eigen bier brouwen. Je kunt er aan de universiteit in Edinburgh zelfs een Master of Science in halen. Die masterdiploma heet Brewing & Distilling en zorgt ervoor dat je voor je het weet een eigen merk kunt uitbrengen, net als Conor McGregor (al zal hij er wel de juiste mannetjes voor hebben ingeschakeld).

Geen houdbaarheidsdatum

Mocht je van dit goude drankje nou niet zo houden als je dacht, kun je er gelukkig heel lang over doen. Er zit namelijk geen houdbaarheidsdatum op deze drank. De smaak en kleur kunnen wel iets veranderen, maar het blijft altijd goed. Lees hier meer over de houdbaarheid en het bewaren van whisky. 

Houdbaar onder vriespunt

Het is zelfs zo goed houdbaar, dat het honderd jaar na productie nog prima kwaliteit kan hebben. In 1896 is een krat whisky verloren gegaan op Antarctica bij een temperatuur van -30 graden Celsius. Ruim 100 jaar na dato bleek de drank niet eens bevroren te zijn en zelfs nog een prima kwaliteit te hebben.

Blend whisky liegt

Omdat whisky van een blend bestaat uit verschillende whisky’s met verschillende leeftijden, klopt de leeftijd die op de fles staat vaak niet. Het getal op de fles wijst op het jongste deel, maar er kunnen ook veel oudere delen in verwerkt zitten.

Houten smaak

De smaak die de houten vaten aan de drank geven heeft heel veel invloed. Het grootste deel van de smaak, maar liefst 60%, komt van de houten vaten waarin het gerijpt heeft.

Eerst bier

Eigenlijk is whisky gewoon gedistilleerd bier zonder hop. Het bestaat namelijk uit graan, gist en water. Dat zijn dezelfde bestanddelen als bier, behalve dat er bij bier ook nog hop wordt gedaan om smaak te geven. Whisky uit bierglazen drinken is alleen niet echt aan te raden.

Elke soort graan

Omdat het van graan gemaakt wordt, kun je traditionele mais, rogge en gerst vervangen door andere granen. Dit kunnen dan dus ook quinoa, havermout of spelt zijn. Er wordt mee geëxperimenteerd, maar niet veel mensen doen het. Het duurt ook een paar jaar voordat je kunt proeven of het net zo lekker smaakt.