Kleine sloepjes voor in de grachten, woonboten, marineschepen en luxe jachten: boten zijn er in alle soorten en maten. Op dat laatste borduren we even verder. De grootte en luxe van een boot is een indirecte indicatie van de welvaart van de eigenaar. Dat mensen met een flinke bankrekening vaak een jacht toevoegen aan hun bezit heeft niet alleen te maken met het plezier van varen, het aanzien van een grote boot is een boost voor de ego, het geeft je status. Toch zullen jacht-eigenaren hun verlies moeten nemen als het gaat om het hebben van de imposantste boot. De REV Ocean is het aller langste superjacht ter wereld en laat alle andere jachten lijken op een speelgoedboot.

REV Ocean superjacht

De REV (Research Expedition Vessel) Ocean is met een lengte van bijna 183 meter een gevaarte waar je niet omheen kunt. Het superjacht is een speciale, want naast het feit dat hij voorzien is van de nodige luxe heeft hij nog een andere belangrijke functie. Het jacht wordt gebruikt tijdens wetenschappelijke expedities, iets wat de naam al een beetje verraadde. De boot is ontworpen door Espen Oeino en heeft in de basis ruimte voor maar liefst 60 wetenschappers en 30 bemanningsleden. Een luxe-expeditie is ook mogelijk, in dat geval is er ruimte voor 36 gasten en 54 bemanningsleden. De boot kan maximaal 17.8 knopen varen. Bij een snelheid van 11 knopen legt het superjacht 21.120 zeemijlen af. Even voor de goede orde: dat is de omtrek van de hele aarde.

960x0 (2) 960x0 (1) 960x0

De bouw

De bouw van het gigantische superjacht ging niet over één nacht ijs. George Gill, de projectleider, en zijn team hebben maar liefst drie en een half jaar nodig gehad. De missie was het bouwen van het grootste superjacht van de wereld. Eenmaal begonnen aan het immense project bleek de ambitie wat groter dan verwacht. Het feit dat het George dan uiteindelijk gelukt is, is voor hem -terecht- het hoogtepunt van zijn carrière.