Welke landen geven eigenlijk het meeste geld uit aan het versterken van hun defensie? Dit zijn de vijf landen die het meeste geld uitgeven aan defensie.

5 landen die het meeste uitgeven aan defensie

Als het op geld uitgeven aan defensie aankomt, komt geen enkel land ter wereld in de buurt van de uitgaven van de Verenigde Staten. Volgens de data van Our World in Data geeft deze grootmacht honderden miljarden dollars uit aan defensie. De lijst wordt aangevuld met China, India, Rusland en het Verenigd Koninkrijk. Wanneer er wordt gekeken naar de daadwerkelijke power van het leger, heeft de VS ook het sterkste leger van de wereld. Rusland en China staan op respectievelijk de tweede en derde plaats van de grootste en sterkste legers van de wereld. Je zou dus kunnen zeggen dat geld uitgeven aan je leger loont.

meeste geld aan defensie

5. Verenigd Koninkrijk

In 2020 gaf het Verenigd Koninkrijk zo’n 58,8 miljard dollar uit aan defensie. Dit is meer dan twee procent van het bruto binnenlands product (bbp). De twee procent van het bbp uitgeven aan defensie is een NAVO-norm. In tegenstelling tot vele andere lidstaten (waaronder Nederland) haalt het Verenigd Koninkrijk deze norm wel. Dit blijkt uit cijfers van het Zweedse Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Met dit geldbedrag staan de Britten op de vijfde plek van landen die het meeste geld uitgeven aan defensie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door British Army (@britisharmy)

4. Rusland

Rusland staat in de ranglijst van landen die het meeste geld uitgeven aan defensie op de vierde plek, met jaarlijkse uitgaven van zo’n 67 miljard dollar. Zo’n geldinjectie zorgt ook voor een sterk leger. Zo staat Rusland op nummer twee van de grootste en sterkste legers van de wereld.

3. India

De nummer drie van deze lijst is India. India blijft met 73 miljard dollar ver achter de top twee van landen die het meeste geld uitgeven aan defensie. Toch geeft dit land ongelofelijk veel geld uit aan defensie. Deze enorme financiële injectie maakt onder andere dat het Indiase leger het vierde sterkste leger van de wereld is.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Indian Army (@indianarmy.adgpi)

2. China

Op de tweede plaats van landen die het meeste geld uitgeven aan defensie volgt China met maar liefst 255 miljard dollar. Hoewel op financieel vlak de Verenigde Staten China wél overtreft, komt het geen enkel leger op het gebied van mankracht in de buurt van dat van China. Volgens schattingen van Global Firepower heeft de Volksrepubliek ongeveer twee miljoen actieve militairen.

1. Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben met bijna 1,4 miljoen actieve militairen een stuk minder strijdkrachten dan China. Maar als je kijkt naar de uitgaven staan ze met stipt bovenaan. De Verenigde Staten besteed van alle landen verreweg het meeste geld aan defensie. Het land geeft jaarlijks zo’n 766 miljard dollar uit aan defensie, dat is meer dan de rest van de top-10 bij elkaar.  Door al deze uitgaven, kunnen ze een enorm sterke defensie bouwen. Daardoor zijn ze volgens de Global Firepower Index ook meteen het machtigste leger.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door United States Army (@usarmy)