Food & Drinks

Wil jij afvallen? Dit is hoe koffie jou daarbij kan helpen

afvallen koffie

Kop koffie bij het ontbijt, koffie halverwege de ochtend, koffie in de middag en nog na het eten. Op elk moment van de dag drinken mensen koffie, na thee de meest gedronken warme drank. In koffie zit cafeïne, wat een reden kan zijn om het wel of juist niet te drinken. Er is nu nog een reden bij gekomen om een kopje koffie te drinken, namelijk dat het je kan helpen met afvallen.

Kan koffie helpen bij het afvallen?

Er is onderzoek gedaan naar in hoeverre koffie kan bijdragen aan het afvallen. Of eigenlijk is het meer hoe het je kan helpen minder aan te komen. Mensen die vaak (te) veel en te vet eten komen aan. Met zo’n dieet schijnt het zo te zijn dat koffie ervoor zorgt dat je minder snel aankomt. Als je koffie drinkt, zorgt de cafeïne ervoor dat er minder snel gewicht bijkomt bij een dieet waar je normaal gesproken sneller van zou aankomen. Dat blijkt uit onderzoek.

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoekers aan de Universiteit van Illinois hebben dit ontdekt, toen ze een test uitvoerden met ratten. Alle ratten kregen een dieet dat bestaat uit veel vet en koolhydraten, waardoor ze dus lichaamsvet zouden aankomen. De ene groep werd dagelijks een dosis cafeïne gegeven die gelijk stond aan vier koppen koffie voor een mens, de andere groep kreeg geen cafeïne.

Na vier weken kwamen de onderzoekers erachter dat de ratten die wel cafeïne toegediend kregen, 16 procent minder gewicht hadden en 22 procent minder lichaamsvet. Dit is mede te danken aan dat koffie de stofwisseling stimuleert. Velen van ons merken dat ook dagelijks in het kleinste kamertje van het huis.

Geniet, maar drink niet te veel

Na het lezen van deze resultaten is het niet aan te raden dat als je aan het afvallen bent je dagelijks beter een liter koffie kunt drinken in plaats van veel water. Te veel cafeïne heeft namelijk een slechte invloed op je gezondheid. Het kan leiden tot slapeloosheid, hoofdpijn, duizeligheid en andere narigheden. Het is ook nog eens verslavend. Er is zelfs een aantal handige trucs waarop je prima de dag door kunt komen zonder koffie. En wil je makkelijk afvallen? Het schijnt dat gewoon in bad liggen ook werkt.