Alles is perfect met mate, echter zijn er sommigen onder ons die geen maat kunnen houden, en sommigen die het woord niet eens kunnen spellen. Bij uitstek het ochtendritueel van velen; de kop koffie. Koffie, met mate, is prima. Het kan zelfs gunstig zijn voor de algehele gezondheid. Als je op het juiste moment koffie drinkt, werkt het. Echter is de opkicker voor sommigen de hele dag door een vereiste – en daar gaat het mis. Wanneer je het de hele dag door drinkt, doet het namelijk absoluut niets. Het zou je zelfs langzaam van binnen kunnen doden.

Koffie all day

In deze vermakelijke korte video bespreekt Life Noggin wat er zou gebeuren als koffie het enige was dat een persoon per dag consumeerde, en stelde hoeveel koffie het kostte voor OD op Java:

Effecten

Waar het op neer komt: 400 miligram caffeïne is een prima verantwoorde dagelijkse hoeveelheid, maar een koffie-dieet kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, rusteloosheid en spierspasmen. Een kopje koffie bevat ongeveer 5 calorieën, waardoor je ook nog eens dood gaat van de honger. Een overdosis aan koffie is ook een reële optie, met 5 gram aan caffeïne raak je namelijk in coma. en 1 gram caffeïne verhoogt de kans op een hartaanval – mindere klachten zijn koorts, moeite met ademhalen, krampen en hartklachten.

De effecten op de lange termijn vormen nog voer voor discussie. Er wordt namelijk verondersteld dat het de kans op Alzheimer, Parkinson, Diabetes type en verschillende soorten kanker reduceert. Aan de andere van de medaille prijken echter hartstoornissen, zweren, hallucinaties, onvruchtbaarheid en zelfs verminderde functie van een man’s prefrontale cortex op het lijstje.

Gerelateerde afbeelding

Om de kijker gerust te stellen werd er afgesloten met de mededeling dat niemand zeker weet wanneer koffie dodelijk is. Wel is er een 30 jaar durende studie die heeft uitgewezen dat het drinken van meer dan 28 kopjes koffie per week leidt tot een 50% verhoogd risico op overlijden bij jonge mannen en een stijging van 200% bij jonge vrouwen