Goed nieuws voor liefhebbers van bier en andere alcoholische versnaperingen. Als je in Duitsland, na een flinke avond stappen, op maandag wakker wordt met een onvoorstelbaar grote kater, kun je gewoon de telefoon pakken en je schaamteloos ziek melden bij je werkgever. Het hebben van een kater staat namelijk gelijk aan ziek zijn, volgens een Duitse rechter.

Kater op maandag: ziek melden

Iedereen heeft er ooit wel eens last van gehad: de beruchte kater na een avond stappen met je vrienden. Daar is, behalve gewoon niet drinken,  weinig tegen te doen. Het gaat vanzelf over. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is om met een flinke kater toch op tijd op je werk te verschijnen. Of je overmatige drankgebruik van de avond ervoor ook een geldig excuus is om je ziek te melden, daar kun je over discussiëren. Maar een Duitse rechter heeft nu de knoop doorgehakt. Ook tijdelijke ongemakken, bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid zijn vormen van ziek zijn, aldus de rechter. Laten dat nou nèt de kenmerken van een flinke kater zijn. Vandaar dat de rechter oordeelt: ook een kater is een geldige reden om je ziek te melden.

kater

Serieuze zaak

We kunnen er lacherig over doen, maar het is  wel degelijk een serieuze zaak. Een fabrikant van een anti-katerdrank is in Frankfurt voor de rechter gesleept omdat men van mening was dat de gezondheidsclaims die de fabrikant had gemaakt, niet legaal waren. Volgens de rechter mogen producten niet claimen een ziekte te kunnen oplossen of een helende werking te hebben (wanneer het niet gaat om medicatie). Om een uitspraak te kunnen doen definieerde de Duitse rechtbank een ziekte als  ‘een kleine of tijdelijke verstoringen van de normale toestand of normale activiteit van het lichaam’. Klinkt bekend van afgelopen zondag? Precies. Dit zijn dezelfde kenmerken als bij een kater. De rechter heeft dan ook geoordeeld dat dit valt onder ziekte en er geen claims mogen worden gedaan door anti-kater producten.

kater

Anti-katerdrankje blijft verboden

De producent van de anti-katerdrank mag het dus niet als middel tegen een kater aanprijzen. Het goede nieuws is dus wel dat je met deze uitspraak je baas om de oren kunt slaan als hij jouw ziekmelding niet serieus wilt nemen. Althans, zolang we hier een voorbeeld nemen aan onze buren. Voel jij je echt te beroerd om te werken, blijf dan dus lekker ziek thuis. Laat overigens voor de zekerheid je baas wel dit artikel lezen, maar drink met mate.

Bron: 9Gag