Met de leeftijd beginnen katers steeds erger te worden. Een paar biertjes kunnen al genoeg zijn om je de volgende dag als een natte dweil te voelen. Hoofdpijn, misselijkheid, algehele malaise; ieder heeft zijn eigen kater en per keer verschillen ze van elkaar. Maar er is goed nieuws om die hevige kater tegen te gaan: e zijn bepaalde dingen die je kunt eten waardoor je sneller van je kater af kunt komen. Wij zetten de beste maaltijden gedurende je kater-dag voor je op een rijtje.

Ontbijt: wakker worden met een kater

Een goed ontbijt om je kater mee te verjagen is havermout. De complexe koolhydraten geven de hele dag door een suiker-afgifte in je bloedbaan.

Geen zin in havermout? Overweeg dan eens een eitje in de pan te gooien. Een medisch verhaal voor de eieren: wanneer je alcohol drinkt werkt je lever hard om dit af te breken. Hier komt de schadelijke stof acetaldehyde bij vrij, die je lever weer loslaat in je bloedvaten. Het is namelijk eerst nog druk bezig met alle alcohol verwerken. Eieren bevatten de stof cysteïne, die wordt gebruikt om de stof te maken die de schadelijke acetaldehyde helpt afbreken, waardoor je kloppende hoofd en droge mond verdwijnt.

dinner

Wil je je lichaam helemaal van wat noodstoffen voorzien, eet er dan wat avocado bij. Avocado bevat kalium, wat goed is voor de vochthuishouding. Een groot deel van de kater komt namelijk voort uit uitdroging. Ook is er een Japans onderzoek geweest dat uitwijst dat er vijf stoffen in avocado zitten die beschermen tegen leverschade.

Lunch: hoofdpijn gaat niet weg, wat nu?

Een lekkere en nuttige lunch om je kater mee te verjagen is noedelsoep. Bij voorkeur kippensoep, want uit een onderzoek van de staatsuniversiteit van Iowa blijkt dat dit beter werkt bij het hydrateren dan water of sportdrank. Het zoute van de bouillon doet je lichaam goed en bovendien zorgen de noedels voor de nodige vulling. Plus, het is lekker warm. Ideaal comfort food.

Geen soep-mens? Maak je lunch dan zo eiwitrijk mogelijk. Eiwitrijke producten bevatten veel aminozuren die je lever helpen bij het bestrijden van gifstoffen. Want hoe vervelend het ook is; alcohol is een gifstof. Een lekker stukje kip, kalkoen of een blokje tofu of tempeh voor de vegetariërs. Zo modern zijn we ook wel weer.

Diner: het zit er nog steeds een beetje…

Het is geen straf om zalm te eten. Wanneer je een kater en een beetje zelfmedelijden hebt mag jij jezelf wel eens trakteren op een lekker stukje van deze vette vis. En het is nog goed voor je ook! De B-vitamines die je hebt weg gezopen moeten weer worden aangevuld en de omega-3-vetzuren helpen ontstekingen te kalmeren.

Zorg daarnaast voor de nodige koolhydraten. Vul dit tekort aan met bijvoorbeeld aardappel, die ook magnesium bevat. Dat helpt de alcohol weer verwijderen. De vitamine A draagt ook nog eens bij aan je immuunsysteem.

kater

Grote honger na je nachtbrakers avontuur? Maak je diner dan af met asperges, die jouw kater voor eens en voor altijd de deur uit helpen. Een onderzoek uit Korea bewijst dat asperges enzymen aanmaken die alcohol afbreken en stoffen bevat die levercellen beschermen.

Met dit dagmenu is jouw kater verholpen voor je het weet. Misschien heb je alleen aan het ontbijt genoeg om je beter te voelen, of ben je pas na het diner weer de oude. Natuurlijk is naar een vette hap grijpen hetgeen waar je de meeste behoefte aan hebt, maar wil je het een beetje proberen goed te maken met wat je je lichaam hebt aangedaan? Ga dan voor de bovengenoemde voedingskeuzes.