Blood Flow Restriction training, ook wel bekend als Kaatsu, is dé fitnesstrend van dit moment. Steeds meer professionele sporters maken gebruik van de techniek. Wat is Blood Flow Restriction training en boek je hier betere en snellere resultaten mee?

Wat is Kaatsu?

Kaatsu is een techniek die al in de jaren ’60 van de vorige eeuw is bedacht door de Japanse wetenschapper dr. Yoshiaki Sato. ‘Kaatsu’ betekent niet anders dan ‘additionele druk’. De laatste tijd krijgt deze techniek steeds meer aandacht onder de naam Blood Flow Restriction. Bij Bloos Flow Restriction wikkel je op een bepaalde manier banden om je bovenbenen of bovenarmen. Hierdoor hoop je de uitstroom van bloed tegen te gaan. Het bloed mag je arm of been dus niet meer verlaten.

Doordat er geen bloed meer naar de spieren kan toe- en afstromen, heeft de spier een tekort aan zuurstof. Hierdoor ontstaat metabole stress. Dit ontstaat ook tijdens zware krachttraining. Door de banden boots je dus het effect van zware krachttraining na, terwijl je in werkelijkheid met lichter gewicht dan normaal bezig bent.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door KAATSU (@kaatsuglobal)

Blood Flow Restriction training op de Olympische Spelen

De speciale techniek is niet onbekend gebleven bij de Olympische sporters. Zowel bij krachtsporten als bij duursporten wordt Blood Flow Restriction gebruikt. De atleten moeten namelijk hun spieren zo goed mogelijk trainen in korte tijd. Ook in TeamNL werd de trainingsmethode gebruikt. De vrouwelijke hardlopers doen volgens RTL Boulevard zo nu en dan aan Kaatsu, onder begeleiding van een specifieke trainer.

Boek je met Blood Flow Restriction training betere resultaten?

Door de banden op de juiste plaats vast te binden, knel je zowel de bloedvaten als de zuurstoftoevoer naar de spieren af. Hierdoor boots je hetzelfde effect na als met hele zware krachttraining. Door Kaatsu boek je met minder zware intensiteit en gewichten hetzelfde resultaat als met hele zware krachttraining. Volgens onderzoek boek je even snel progressie met Blood Flow Restriction training als met zware krachttraining, terwijl je je hiervoor dus minder hoeft in te spannen.

Wat is kaatsu?

Nadelen en gevaren van Kaatsu

Het klinkt allemaal zo mooi, maar er zit een addertje onder het gras. Na de workout kun je namelijk enorm veel pijn krijgen aan het desbetreffende ledemaat die je door middel van Kaatsu hebt getraind. Dit komt door de reactie van je lichaam op het afknellen van je bloedvaten en zuurstoftoevoer. In één klap zet alles in je arm of been weer uit. Ook kan Blood Flow Restriction training erg gevaarlijk zijn voor mensen met een aandoening. Bij veel kleine mankementjes aan je lichaam of spieren wordt deze manier van trainen streng afgeraden. Doe deze methode dus ook nooit zonder professionele hulp of een goede trainer die er verstand van heeft. Het kan namelijk erg gevaarlijk zijn.