Just Mercy, de nieuwe film met Michael J. Jordan in de hoofdrol, draait vanaf nu in de bioscoop. Een meeslepend rechtbankdrama dat pijnlijk duidelijk maakt wat er mis gaat in het Amerikaanse rechtssysteem. Een onschuldige donkere man komt vast te zitten in de dodencel in Alabama.

Amerikaanse wanpraktijken

Amerika is de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws geweest omtrent hun rechtssysteem. Het is hier niet alleen de vraag of de doodstraf nog wel van deze tijd is laaide flink op, maar vooral het de hoeveelheid slecht uitgevoerde processen die leiden tot onschuldige mensen die veroordeeld worden. Het pijnlijkste aan deze veroordelingen? Het overgrote deel betreft arme en vaak donkere mensen.

Just Mercy

De film licht deze confronterende realiteit uit en is gebaseerd op het gelijknamige boek ban advocaat Bryan Stevenson. Bryan is al ruim 30 jaar een drijvende kracht achter het Equal Justice Initiative. Hij voorziet van juridische bijstand aan -meestal donkere- gevangenen die ter dood zijn veroordeeld. Hij maakt dan ook het pijnlijke statement:

In Amerikaanse rechtssysteem ben je beter af als je schuldig bent en rijk dan wanneer je onschuldig bent en arm.

Just Mercy

In de film volgen we het verhaal van advocaat Stevenson, gespeeld door Michael B. Jordan. De bekwame advocaat vertrekt na zijn studie aan Harvard naar Alabama. Hier pakt hij de zaak op van Walter MacMillian (gespeeld door Jamie Foxx). Walter is schuldig bevonden aan de moord op een 18-jarig blank meisje. Een moord die hij niet gepleegd heeft.

Het is overduidelijk dat de man slachtoffer is van de racistische misstanden bij de Amerikaanse politie en justitie. Het is aan Stevenson om de ter dood veroordeelde Walter te helpen en zijn onschuld te bewijzen. Maar wanneer een witte crimineel onder druk een verklaring tegen Walter aflegt wordt dit ineens een stuk moeilijker dan het al was. De combinatie van een realistisch beeld dat wordt neergezet en uitstekend acteerwerk is dit een film die je absoluut moet zien.