Sports

Dit zijn de jongste Formule 1 coureurs ooit die het podium haalden

Formule 1

Dat de Formule 1 dit jaar spannender dan ooit is zal elke liefhebber beamen. De spanning is niet alleen terug, ook de gemiddelde leeftijd van de coureurs is duidelijk lager. Dat betekent ook dat de kans groot is op een hele jonge winnaar van een Grand Prix. De tien jongste coureurs die een podiumplek wisten te bemachtigen zetten we even op een rij voor je.

Bruce McLaren, 1959 Britse Grand Prix – 21 jaar en 322 dagen

De man die zijn naam gaf aan het beroemde Formule 1 team, was zelf geen onverdienstelijk coureur. Toen hij nog net geen 22 jaar oud was, werd hij derde tijdens Britse Grand Prix. Dat succes smaakte naar meer. Op 22-jarige leeftijd werd hij ook nog eens de jongste winnaar van de Formule 1, een record dat pas 44 jaar later, in 2003, zou worden verbroken door Fernando Alonso

Elio de Angelis, 1980 Braziliaanse Grand Prix – 21 jaar en 307 dagen

De kans is klein dat de naam Elio de Angelis je iets zegt. De Italiaan was een bijzondere verschijning en beleefde zijn grootste succes in dienst van het Lotus-team. In zijn tweede race voor zijn nieuwe team behaalde hij de tweede plaats tijdens de Braziliaanse Grand Prix op Interlagos en nam zo het stokje over van Bruce McLaren.

Ralf Schumacher, 1997 Argentijnse Grand Prix – 21 jaar en 287 dagen

Ralf Schumacher, de broer van de grote Michael Schumacher kon ook aardig racen. In zijn derde race voor het Jordan team werd hij tijdens de GP van Argentinië. Op zich niets bijzonders zou je denken, ware het niet dat hij mogelijk zelfs de race had kunnen winnen als hij geen botsing met Giancarlo Fisichella had veroorzaakt.

View post on Instagram

Robert Kubica, Italiaanse Grand Prix 2006 – 21 jaar en 278 dagen

De eerste, wat meer bekende naam in dit rijtje is die van Robert Kubica. Hij kreeg eindelijk in 2006 de kans om zijn kunsten te vertonen toen hij werd opgesteld ter vervanging van Jacques Villeneuve, de toenmalige wereldkampioen. Robert had slechts drie races nodig om te laten zien waarom hij een stoeltje in de koningsklasse verdient. Op het circuit van Monza startte hij vanaf een derde plek en eindigde hij ook als derde op het podium.

Fernando Alonso, Grand Prix van Maleisië 2003 – 21 jaar en 237 dagen

Heel af en toe is er een Grand Prix die de geschiedenis in zal gaan als een opmerkelijke race. De Maleisische Grand Prix van 2003 was zo’n GP. Het bleek namelijk de race te zijn waar twee van de huidige sterren van de Formule 1 duidelijk progressie boekten, namelijk de 23-jarige Kimi Raikkonen die de race won en de destijds 21-jarige Fernando Alonso. Laatst genoemde werd derde en werd toen dus de jongste coureur op het podium.

Kevin Magnussen, Grand Prix van Australië 2014 – 21 jaar en 162 dagen

Kevin Magnussen was 21 jaar en 162 dagen toen hij debuteerde bij McLaren. Zijn gedrevenheid zorgde ervoor dat hij in zijn eerste race in de koningsklasse direct zijn visitekaartje af kon geven met een derde plaats tijdens de Grand Prix van Australië. Doordat Daniel Ricciardo werd gediskwalificeerd wegens een te hoog brandstofverbruik schoof hij door naar de tweede plek.

Daniil Kvyat, Hongaarse Grand Prix 2015 – 21 jaar en 91 dagen

Waarschijnlijk ken je Daniil Kvyat beter dan de coureur die zijn plekje bij Red Bull af moest staan aan Max Verstappen. Toch is Kvyat geen slechte coureur. In zijn tweede seizoen in de koningsklasse liet hij zien dat hij talent had en eindigde tijdens de Grand Prix van Hongarije dat jaar op een tweede plaats, net achter Sebastian Vettel en voor Daniel Ricciardo.

Sebastian Vettel, Italiaanse Grand Prix 2008 – 21 jaar en 73 dagen

Sebastiaan Vettel geldt als een van de smaakmakers van de Formule 1. Een van zijn mooiste races was tijdens de GP op het circuit van Monza. Net 21 jaar geworden wilde hij zich (zoals altijd) bewijzen en dat lukte prima door in die race als eerste te finishen. Saillant detail: het was de enige GP die werd gewonnen door het Torro Rosso team. Vettel zou niet lang daarna de overstap maken naar het team van Red Bull om in 2010 wereldkampioen te worden.

Lance Stroll, Grand Prix van Azerbeidzjan 2017 – 18 jaar en 239 dagen

Je kan je afvragen of 18 jaar niet erg jong is om in de koningsklasse te debuteren, maar de geschiedenis leert ons dat dit geen belemmering hoeft te zijn. Lance Stroll kwam in 2017 net kijken in de Formule 1 en startte in de Grand Prix van Azerbeidzjan vanaf een achtste plek. Desondanks wist Lance na een moeizame start, zich naar de voorste regionen te worstelen en eindigde hij als derde.

Max Verstappen, Grand Prix van Spanje 2016 – 18 jaar en 228 dagen

Geen enkele coureur in de geschiedenis van de F1 heeft zo snel, zo veel bereikt. Op zijn 17e debuteerde hij in de Formule 1 tijden de GP van Australië. Niet veel later scoorde hij zijn eerste WK-punten en werd daarmee de jongste coureur die WK-punten binnen wist te halen. In 2016 nam hij de plaats in van Kvyat en liet zien dat hij de meest getalenteerde coureur was. Hij wist voor Red Bull de GP van Spanje te winnen en werd daarmee niet alleen de jongste winnaar van een Grand Prix, maar ook de allereerste Nederlander die een GP won.