Actueel

Italië stuurt geen foto’s meer mee bij flitspaalboetes om wel heel bijzondere reden

Flitscamera Italië

Ga je op avontuur in het prachtige Italië en ben je even niet zo oplettend op de snelheid omdat de schoonheid van het landschap je afleidt? Geen zorgen, de consequenties van zo'n moment van onoplettendheid kunnen binnenkort iets minder ongemakkelijk zijn. Italië neemt een opmerkelijke stap in de privacy van automobilisten door een aanpassing in het versturen van flitspaalfoto's.

Geen onverwachte verrassingen meer op de deurmat

We kennen allemaal wel die verhalen. Je komt thuis van een prachtige reis door Italië, vol herinneringen en mooie momenten. En dan, een paar weken later, ligt er een verrassing op de deurmat. Niet het soort verrassing waar je op zit te wachten: een boete voor te hard rijden, compleet met een foto waarop jij en je reisgenoten staan afgebeeld. Tot nu toe kon dit in sommige gevallen leiden tot ongemakkelijke situaties. Stel je voor, je bent samen met iemand die, laten we zeggen, niet je partner is. Kan best voor wat opschudding zorgen.

Maar Italië heeft goed nieuws voor iedereen die waarde hecht aan een beetje privacy (en misschien ook aan het vermijden van ongemakkelijke situaties). Voortaan worden flitspaalfoto’s waarop de inzittenden herkenbaar zijn, niet meer meegestuurd met de boete. Je krijgt dus nog wel een herinnering aan je overtreding, maar zonder dat extra beetje sociale drama. De reden: verhalen in het nieuws over mislukte liefdesaffaires en huwelijken en zakelijke deals die waren geklapt als gevolg van de flitspaalfoto’s, die je in Italië samen met de boete thuis gestuurd krijgt.

Waarom deze verandering?

Je vraagt je misschien af: waarom deze plotselinge verandering? Nou, naast het feit dat het onbedoeld blootleggen van mislukte deals of geklapte huwelijken niet echt op de agenda van de Italiaanse overheid staat, is privacy natuurlijk een groot goed. In een tijd waarin we steeds bewuster omgaan met persoonlijke gegevens, is het een logische stap om de privacy van automobilisten en hun passagiers beter te beschermen.

Een zucht van verlichting

Deze aanpassing in het beleid is een zucht van verlichting voor velen. Het betekent dat je met een geruster hart door de prachtige Italiaanse landschappen kunt cruisen, wetende dat een eventuele snelheidsovertreding niet tot ongewenste roddels of vragen zal leiden. Natuurlijk blijft het belangrijk om de snelheidslimieten te respecteren, maar mocht je toch een keer de fout in gaan, dan is de consequentie iets minder persoonlijk.

En laten we eerlijk zijn, dit is ook een win voor de Italiaanse postbodes, die nu niet meer onbedoeld als brengers van slecht nieuws (of ongemakkelijke situaties) fungeren. Dus, ga je binnenkort naar Italië? Rijd voorzichtig, maar weet dat je privacy in geval van een snelheidsovertreding net iets beter beschermd is. En dat is, geef toe, best een fijne gedachte!