Is het nou een l of een I? Wat een rotnaam is het, ik kan het niet spellen”, klonk er in de skilift. “Je hebt wel gelijk”, luidde het antwoord. Waar Nederlanders altijd wel iets te zeiken moeten hebben, was dit dan ook het enige! We waren namelijk in Ischgl: een van de negen valleien met meer dan 80 pistes in het Paznaun dal van Oostenrijk – een premium wintersportparadijs voor de avontuurlijke sneeuwliefhebber.

Dit oord dankt zijn naam aan de eenzame hoogte van 1376 m waar het zich op bevindt – klimmend tot wel 2.872 m. Als een eiland (‘Insel’ in het Duits) wordt Ischgl ook wel het “Ibiza van de Alpen” genoemd en de hoge sneeuwzekerheid maakt dat er van november tot mei altijd genoeg te doen en te beleven is. Laat ons je er even kort doorheen loodsen.

Paznaun Ischgl Wintersport 2 Paznaun Ischgl Wintersport 1 Paznaun Ischgl Wintersport Paznaun Ischgl Wintersport 3

Ischgl. Relax, if you can!

Beter hadden we het niet kunnen treffen! Want de temperatuur had voor onze komst het vriespunt aangetikt en Oostenrijk ontving ons in de volle zon en diens weerkaatsing op de witte pistes. Voor degenen die zonder uitrusting naar de bergen afreizen vormen betrouwbare winkels als Intersport de eerste stop die gemaakt moet worden, nadat koffer en al gedropt zijn in een van de talloze high-end hotels of resorts. Een appartement, vakantiehuis of chaletje boeken kan natuurlijk ook. Hierna is het eigenlijk direct zaak om een instructeur, tour, piste en lift uit te kiezen die jou biedt wat je nodig hebt. Ambitieuze beginners, pro freeriders en knettergekke freestylers of speedfreaks kunnen hier namelijk allen hun enthousiasme kwijt op ongerepte besneeuwde hellingen – waarop tot in een hoek van 50 graden alle uitdaging en adrenaline kan worden gevonden. Overigens hoeft niemand hier dankzij de hypermoderne snelle liften voor in de rij te staan!

Er is zelfs keuze te over, want iets lager dan Ischgl begeeft zich een hele andere wereld. In See, Kappl en Galtür kunnen families tegen een schappelijk bedrag vertoeven en gewend raken aan de sneeuw. De drie kleine broertjes bieden huis aan een uitstekende balans tussen blauwe, rode en zwarte pistes, waardoor de gehele familie in deze Tiroolse dorpjes op zijn plek is. Bovendien kun je een gecombineerde skipas voor het dal kopen, waarmee je 2 van de 6 dagen in het skigebied van Ischgl terecht kan, en onbeperkt in de andere gebieden van See, Kappl en Galtür! Het centrum van het skigebied is de Idalp, hier vertrekken liften alle kanten op en kun je genieten van panoramische uitzichten.

Paznaun Ischgl Wintersport 4 Paznaun Ischgl Wintersport 7 Paznaun Ischgl Wintersport 6 Paznaun Ischgl Wintersport 8 Paznaun Ischgl Wintersport 13 Paznaun Ischgl Wintersport 5

Ondergesneeuwd met winteractiviteiten

Degenen die tussen december en april afreizen naar het Paznaun dal kunnen zich op de maandag en donderdag melden voor een 7 kilometerslange afdaling op de Toboggan slede-baan van Idalpe naar Ischgl! Het mooie is dat dit een avondprogramma betreft: de baan is overdag gesloten en vormt dus een prima alternatief voor après-skiën, waar alle pistes rond een uur of 16:00 uur sluiten en de zon tegen 18:00 uur al is gevallen.

Mocht dit naast het skiën of snowboarden nog niet genoeg winters avontuur brengen, dan zijn er nog altijd de alternatieve activiteiten die de ogen van jong tot oud doen glinsteren! Zo kan men ook nog winterhiken, langlaufen, vliegen in de Skyfly, schaatsen, ijshockeyen, curling spelen, paragliden, uitrusten in een spa, fat biken, participeren in een betoverende lantaarnloop, meerijden op de sneeuwgroomer, ijssculpturen bezichtigen of musea bezoeken! Vooral de SkyFly verdient hier onze speciale aandacht; hierbij vlieg je op magische wijze over de Tiroolse bergen met topsnelheden tot 85 km/u!

Paznaun Ischgl Wintersport 9 Paznaun Ischgl Wintersport 17 Paznaun Ischgl Wintersport 11 Paznaun Ischgl Wintersport 10

Onvermoeibare Apres-ski

Eerlijk is eerlijk; voor sommige wintersporters is de après-ski net zo belangrijk als de wintersport zelf! En dat komt met name omdat er in oorden zoals Ischgl alles op alles wordt gezet om het de gasten naar hun zin te maken. Van traditioneel in de cafés, tot high-class in een van de hotelbars of gemoedelijk in een wijnbar.

In tenten zoals de Kuhstall, Schatzi en FreeRide stijgen de temperaturen beslist tot vér boven het nulpunt! Hoe kan dit ook anders als jij je met vrienden, familie of collega’s omringt in sferen met opzwepende feestmuziek en bloedmooie Go Go-dansers in de welbekende tiroller jurkjes?

Écht Tyrolisch genieten

Nog aantrekkelijker is de Oostenrijkse gastronomie! Met de veelgeprezen chef-kok Martin Sieberer als aanvoerder heeft deze alles in de keuken om voor naar Ischgl af te reizen. Het eten en drinken vormt hier namelijk een programma op zich en als we de Toque-goden mogen geloven hebben we het hier over het culinaire Mecca van de Alpen! Of je nu komt voor een traditioneel of verfijnd dinertje; regionale specialiteiten als de Kaiserschmarrn, kartoffel, knudel, apfelstrudel of wienerschnitzel zijn hier van het allerhoogste niveau.

En omdat je in vol winterornaat toch al vrij eenvoudig tot wel 640 calorieën verbrandt op de piste, en het vakantiegevoel ten alle tijden zwaarder weegt dan je gewicht bij terugkomst, mag er echt wel worden genoten van de Tyrolische cuisine! Wie ons op Instagram volgt kon al weten dat wij mochten aanschuiven in de Paznauner Stube van Martin Sieberer in het hotel Trofana Royal; wat door een spervuur aan talloze heerlijke gerechten een onvergetelijke culinaire ervaring heeft geboden. Maar ook zijn er gemoedelijke restaurants als Baurakucha Loba, waar lekker op z’n Tirools bourgondisch kan worden kaasgefondued. Yup, Ischgl heeft al met al een onverteerbaar warm plekje in onze buik opgeëist!

Paznaun Ischgl Wintersport 14 Paznaun Ischgl Wintersport 16 Paznaun Ischgl Wintersport 15

Een Wereldberoemd Nachtleven

Voor de onsterfelijken onder ons is er ook na de après-ski en afterdinnerdip nog genoeg te beleven – vanaf 22:00 uur in de Schlosslounge, Champagnerhütte of Pacha! Natuurlijk zou het verstandig zijn om de dag af te sluiten met een saunaatje en vroeg onder de wol te gaan, maar voor de full experience vormen de clubavonden in Ischgl van die nachten waarin zelfs rocksterren als Bob Dylan, Lionel Richie en Lenny Kravitz het leven opnieuw uitvinden! Deze legendes zijn allen in het verleden naar Ischgl afgereisd voor het jaarlijkse ‘Top of the Mountain Concert’; het concert dat ieder jaar het sneeuwseizoen met duizenden sneeuwproevers op de Idalp beëindigd.

Lenny Kravitz keert dit jaar zelfs nog terug! Iets dat wij ook wel zouden willen, want dit premium winteroord weet zijn payoff “Ischgl. Relax, if you can!” meer dan uit te betalen.

Paznaun Ischgl Wintersport 19 Paznaun Ischgl Wintersport 12 Paznaun Ischgl Wintersport 18