Food & Drinks

Dit is de invloed van woon-werkverkeer op je gewicht

woon-werkverkeer

Een ongezonde leefstijl, calorierijke voeding en te weinig beweging vormen vaak de basis voor een aanzienlijke gewichtstoename. Blijkbaar is dat niet het gehele verhaal. De invloed van je woonomgeving en de route die je dagelijks aflegt om op werk te komen is minstens zo belangrijk. Sterker nog, het nemen van een alternatieve route kan helpen om veel effectiever af te vallen. Hoe dat precies zit leggen we hier uit.

De verleidingen van het woon-werkverkeer

Na het vierde bord met die ene crispy burger er op kun je jezelf niet meer bedwingen. Je pakt de afrit en gaat voor de pitstop bij de drive thru. Buger naar binnen, wat frietjes erbij, even je handen afvegen aan het servetje en je bent weer good to go. Je voegt in op de snelweg en zet je route naar huis weer voort.

Als je op weg gaat naar je werk, kies je vaak voor de meest logische route. Dat weten ondernemers ook en dus zul je lang die route ook de meeste winkels zien waar je even een snelle hap kunt kopen. Dat zoiets niet alleen lekker is, maar ook zorgt voor een gestage toename van je gewicht, is dan ook niet zo heel bijzonder. Het zijn alleen niet de winkels op weg naar je werk, ook in je eigen woonomgeving heb je talloze winkels die je kunnen verleiden tot ongewenst consumptiegedrag. Die verleidingen langs de weg kunnen het extra moeilijk maken om te letten op je gewicht. Toch is de oplossing eenvoudig. Dankzij een studie van de Arizona State University hebben we nu veel meer inzicht gekregen in ons eigen gedrag. Diëtiste Lotte Damen geeft je op basis van dit onderzoek talloze tips om ook onderweg allerlei verleidingen te weerstaan.

Hoger BMI door de dagelijkse route naar je werk

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een hoog BMI vaker een route naar het werk rijden waar een groot aantal fastfoodketens zijn gevestigd. Datzelfde verband is ook aangetoond bij mensen die in een buurt wonen met veel fastfoodrestaurants en supermarkten. De afwezigheid van gewone winkels heeft juist geen invloed op de toename van het BMI. “Verder onderzoek zou kunnen uitwijzen wat voor voedsel er precies gekocht wordt langs de route, waardoor gezondheidsproblemen wellicht voorkomen kunnen worden’’.

Externe factor zijn van belang

Lotte Damen kijkt als diëtiste naar factoren die van invloed kunnen zijn op het lichaamsgewicht. Het woon-werkverkeer en de woonomgeving komen daarbij ook aan bod. “Ik let onder andere op het soort werkzaamheden dat iemand verricht, hoe iemand naar het werk gaat en wat er op het werk gegeten wordt.‘’ Doorvragen is daarbij essentieel. “Je vergeet al snel dat je drie cappuccino’s met suiker hebt gedronken.”

De oplossing voor een te hoog BMI

Om een ongewenste toename van het gewicht te voorkomen zijn er enkele praktische zaken waar je volgens Damen op kunt letten. “Zorg dat de maaltijd die je eet tijdens de lunch rijk is aan eiwitten, vetten en vezels en weinig koolhydraten zoals suikers en zetmeel bevat. Op die manier blijft je suikerspiegel laag en krijg je minder trek tijdens de uren dat je werkt. Zorg daarnaast voor een fles drinkwater in je auto. Trek wordt namelijk snel verward met dorst.”

Verveling veroorzaakt honger

Mocht je ondanks alle goede bedoelingen toch trek krijgen, probeer dan zelf de reden te achterhalen. In veel gevallen is een hongerig gevoel juist een gevolg van verveling. Als je merkt je juist daarom trek krijgt, zorg dan voor gezonde snacks die ook daadwerkelijk maar een portie bevatten. Noten zoals amandelen, macadamia’s, walnoten en hazelnoten zijn hartstikke gezond mits je er niet een hele zak van eet,” aldus Damen. Dergelijke snacks helpen volgens de diëtiste ook om de gevoeligheid voor insuline te verbeteren waardoor het lichaam minder vet opslaat.

Kortom: wees jezelf bewust tijdens het maken van keuzes onderweg. Door hier verantwoord mee om te gaan hoeft het niet voor een probleem te zorgen. Natuurlijk is een snack op z’n tijd helemaal prima. Maar trap niet te makkelijk in de trucjes van bedrijven om jou aan die snelle hap te helpen.

Bron: HLN