Is je relatie helemaal top? Maak je vaak grappen en plaag je elkaar regelmatig? Mooi zo, dan ben je goed bezig. Dat is ook het geval als de grappen onder het kopje ‘zwarte humor’ of ‘droge humor’ vallen. Het houdt de relatie levendig. Zelfs als je af en toe elkaar op een plagerige manier probeert te beledigen. Hoe gek het ook klinkt, die grap over die extra brede spiegel zodat haar kont ook zichtbaar is, werkt als een katalysator voor je relatie.

Grap er op los

Als je het soort relatie hebt waarbij jij en je partner constant semi-beledigende opmerkingen maken en om elkaars stommiteiten kunnen lachen, heb een grote kans dat de relatie lang stand zal houden. Humor is belangrijk in een relatie. Dat lijkt misschien een makkelijk inkoppertje, maar nu is de kracht van die stelling ook wetenschappelijk aangetoond. Lachen om je wederhelft werkt dus als een vorm van relatie-therapie.

humor

Beledigende grappen zorgen voor een gezonde, duurzame relatie

Verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde stelling is Jeffrey Hall. Hij is een onderzoeker aan de Universiteit van Kansas. Meer dan 30 jaar lang heeft hij ongeveer 15.000 mensen bestudeerd en 39 onderzoeken uitgevoerd naar bijna alles wat te maken heeft met intermenselijke relaties en contacten. Al die onderzoeksgegevens leiden tot een simpele conclusie: partners die veel om elkaar lachen, hebben een sterke onderlinge band. Wat een hechte relatie nodig heeft, is een vorm van humor die mensen kan verbinden, aldus de onderzoeker. Het zorgt volgens Hall voor een grote mate van tevredenheid.

Humor is essentieel

“Speelsheid tussen partners is een cruciaal component in relaties. Het zorgt voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Vooral lachen is een belangrijke indicator voor de aantrekkingskracht tussen twee partners”.  Leuk, maar humor is een relatief begrip. Waar de één hartelijk om kan lachen, vindt de ander gewoon kinderachtig. Met andere woorden, niet elke vorm van humor is effectief. Waar het juist om gaat is de vorm van humor die je in een relatie samen creëert. Samen lachen, zonder nadruk te leggen op het mogelijk beledigende element, werkt nog altijd het beste.