Zoals je afgelopen weekend hebt kunnen merken wordt het weer lekkerder weer. Dit is enerzijds fijn, want we kunnen die zon maar al te goed gebruiken. Toch komt het voorjaar voor mensen met hooikoorts niet zonder zorgen. Wij geven je tips om goed te kunnen dealen met je hooikoorts.

Bruikbare tips bij hooikoorts

Traanogen en veel niezen zorgen er bij hooikoorts voor dat jij wellicht liever niet naar buiten gaat. Zonde, als het lekkere weer van de afgelopen tijd doorzet en we binnenkort weer volop de tuin opzoeken (meer zit er immers voorlopig niet in). Hoe bloedirritant het ook elk jaar weer is, we zullen er mee moeten leren leven. Wel zijn er manieren de ellende wat te beperken. Dit zijn vijf tips waarmee je het ongemak van hooikoorts tot een minimum kunt beperken.

1. Let op de juiste lichaamsverzorging

Wil je goed omgaan met je hooikoorts, dan is het van groot belang om contact met stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden. Probeer stuifmeel dus niet mee te nemen naar je (slaap)kamer. Zorg voor uitgebreide douches, waarbij je jezelf weer helemaal schoon en stuifmeel-vrij maakt. Was ook je haar grondig, zodat er daar niets in achterblijft. Mocht het nodig zijn, breng dan een bezoek aan de apotheek of de huisarts. De hooikoortsindex van het CBS leert ons dat de verkoop van hooikoortsmedicatie toeneemt en je hierin dus zeker niet de enige bent.

2. Houd rekening met de was

Stuifmeel vind je niet alleen op je lichaam, maar ook op je kleding en beddengoed. Probeer dus geen kleding buiten te laten drogen, hoe snel het ook gaat met de voorjaarszon er op. De kans is dan namelijk groot dat stuifmeel zich aan je was hecht. Was je beddengoed bovendien net wat vaker dan je normaal zou doen. Zo verminder je de kans op hooikoorts-klachten.

hooikoorts

3. Besteed aandacht aan je ogen

Eén van de irritantste aspecten aan hooikoorts zijn toch wel die brandende, jeukende en rode ogen. Houd rekening met de lenzen die je gebruikt. Lenzen die vocht inbrengen zijn zeer geschikt bij hooikoorts. Ook zonnebrillen kunnen van pas komen. Deze houden het stuifmeel tegen en zorgen voor een extra oogbescherming.

4. Vergeet je huisdieren niet

Beperk de zorg niet alleen tot jezelf, maar kijk ook naar je huisdieren. Je hond of kat geniet immers van het lekkere weer en houdt geen rekening met jouw niezen en traanogen. Check daarom ook of je huisdieren helemaal schoon zijn als ze na een dag buiten weer binnenkomen, of probeer ze tijdelijk minder te knuffelen.

hooikoorts

5. Check de weersomstandigheden

Rekening houden met het weer zorgt ervoor dat de omstandigheden waarin jij buiten bent worden verzacht. Plekken waar je minder last hebt van hooikoorts zijn de kust en de bergen. Baseer hierop je dagjes uit en vakantiebestemmingen. Mocht je even een frisse lucht willen halen, doe dit dan na een regenbui. Doordat de regen de pollen uit de lucht spoelt, maakt dit de buitenlucht gezonder en veiliger. Zo kan je met een gerust hart een ritje maken op die vette elektrische Lidl step.