Terwijl jij wellicht in het weekend lekker met vrienden zit te genieten van een paar welverdiende biertjes, sta je waarschijnlijk niet stil bij het aantal calorieën wat je naar binnen werkt. Nu zal je denken dat je dat met een uurtje uitsloven in de sportschool wel weer kunt wegwerken, maar dat is slechts gedeeltelijk waar. Want naast de hoeveelheid calorieën in paaseitjes, bevat bier namelijk een behoorlijke hoeveelheid calorieën.

Hoeveel calorieën zitten er in bier?

Om je even gelijk met de neus op de feiten te drukken: nee, bier bevat niet minder calorieën dan frisdrank. Gemiddeld genomen bevat bier zo’n 10% meer. Drink je drie biertjes op een avond, dan werk je al gauw zo’n 250 calorieën naar binnen. Om die weg te trainen zul je bijvoorbeeld een uurtje moeten fietsen op een gemiddelde snelheid. Valt dus best wel mee zul je denken, maar als je er in een weekend zo’n 12 biertjes wegwerkt, kom je al gauw uit op zo’n vier uur intensief sporten. De kans dat je dat ook daadwerkelijk gaat doen is natuurlijk minimaal.

verschillen tussen witbier en weizenbier

Vaak is het juist een kwestie van weten wat je drinkt. Om je alvast op weg te helpen doen we uit de doeken welke biertjes de meeste calorieën bevatten.

  • Amstel – 41 kcal
  • Hertog Jan – 41 kcal
  • Heineken – 42 kcal
  • Bavaria – 43 kcal
  • Warsteiner – 43 kcal

Nu je weet welke biertjes je beter kunt laten staan, is het de vraag wat dan wel een ‘verantwoorde’ biertje is. De light varianten doen het iets beter, maar het is niet om over naar huis te schrijven:

  • Amstel bier light – 25 kcal
  • Heineken Premium Light – 28 kcal
  • Jupiler Blue –  29 kcal
  • Bavaria Premium 3.3% – 32 kcal

calorieën in bier

Calorieën in alcoholvrij bier

Kun je dan helemaal niet verantwoord drinken zonder je zorgen te maken over die beginnende bierbuik? Jawel, als je het tenminste geen probleem vindt om je avond te vullen met de meeste alcoholvrije biertjes:

Bavaria 0.0 – 20 kcal
Heineken 0.0 – 21 kcal
Grolsch 0.0 – 23 kcal
Amstel 0.0 – 25 kcal
Warsteiner Premium Alkoholfrei – 26 kcal
Hertog Jan 0.0 – 39 kcal

Kortom, het valt niet mee om het aantal calorieën te beperken, zelfs niet als je kiest voor een avond verantwoord drinken. Dat zelfs de alcoholvrije bieren nog een behoorlijke hoeveelheid calorieën bevatten is overigens goed te verklaren. Om het bier toch een beetje smaak te geven worden er veel toevoegingen gebruikt die wel calorieën bevatten.