Cars & Bikes

Hoe kan je beleefd omgaan met die vervelende, onnodige linksrijders?

Zoveel wegenbelasting betaal je in 2024

Onnodig links rijden is een van de grootste ergernissen in het verkeer. Veel bestuurders hebben niet door dat ze de linkerbaan blokkeren en anderen ophouden. Gelukkig is er een beleefde manier om deze 'linksplakkers' duidelijk te maken dat ze niet alleen op de wereld zijn.

Het nieuwe kabinetsbeleid: Snelheidsverhoging

Het nieuwe kabinet wil de maximumsnelheid overdag verhogen naar 130 km/u. Dit betekent grotere snelheidsverschillen op de snelweg. Veel mensen blijven echter lekker 100 km/u rijden, vaak op de linkerbaan. Dit is een doorn in het oog voor de snelheidsduivels onder ons.

In België pakken ze hardnekkige linksrijders aan met dubbele boetes. In Nederland zijn bumperkleven en knipperen met de lichten sociaal onacceptabel en rechts inhalen is een van de grootste ergernissen op de weg. De boete voor rechts inhalen is 300 euro, dus je wilt deze overtreding vermijden.

Na tien seconden kan het boetekleed aan

Onnodig links rijden is nog irritanter voor veel automobilisten en stond vorig jaar op nummer drie van grootste verkeersergernissen. De boete hiervoor is 270 euro. Maar wanneer is links rijden onnodig? Volgens de politie in Rotterdam mag je na 10 seconden onnodig links rijden al een boete krijgen.

Het probleem is dat veel mensen die te lang links rijden niet bewust bezig zijn met autorijden, zegt een verkeersdeskundige. Vaak hebben ze niet door dat er iemand achter hen zit die wil inhalen. Door een slecht afgestelde binnenspiegel of afleiding merken ze het verkeer achter hen niet op. Gelukkig is er een beleefde manier om deze bestuurders alert te maken.

Beleefd bewustmaken van onnodige linksrijders

Het is voldoende om binnen je rijstrook langzaam van rechts naar links te bewegen. Op die manier word je een bewegend object in de binnenspiegel van je voorganger, waardoor je meestal wel wordt opgemerkt. Zorg ervoor dat je dit op gepaste afstand doet, niet als een bezetene op vijf centimeter van je voorganger. Het moet wel veilig blijven en de persoon voor je moet naar rechts kunnen.

Het is belangrijk om niet te dicht op je voorganger te rijden. Je koplampen worden vaak als eerste gezien als je auto beweegt. Als je te dicht op de ander zit, komen je koplampen niet in beeld. Dit trucje werkt natuurlijk alleen als het verkeersbeeld het toelaat. In een drukke ochtendspits heeft het geen zin, maar het is een handige manier om mensen die onnodig links rijden beleefd bewust te maken van het overige verkeer.

Rechts inhalen, een duur geintje

Laat je niet verleiden tot gevaarlijk rijgedrag, zoals bumperkleven of rechts inhalen. Vermijd ook knipperen met je lichten of andere frustrerende handelingen. Met de vele opvallende en onopvallende politieauto’s op de Nederlandse snelwegen heb je zo een boete van 300 euro te pakken. Vergeet niet dat het druk is op de Nederlandse wegen en houd rekening met elkaar, zowel voor de mensen die te lang links rijden als voor de mensen die er graag voorbij willen.