Health

Hoe goed zijn sportsupplementen eigenlijk voor je?

Sportsupplementen

Steeds meer Nederlanders gebruiken het en de supermarkt ligt er vol mee: sportsupplementen. Maar hoe goed zijn deze eigenlijk voor je? En heb je ze wel echt nodig?

Sportsupplementen winnen aan populariteit

Sportsupplementen winnen aan populariteit, vooral door social media. Waar ze vroeger exclusief alleen bij sommige speciale sportwinkels te verkrijgen waren, liggen de supermarkten er tegenwoordig voor mee. Supplementen kunnen vaak onderverdeeld worden in pre-workout en post-workout. Ze claimen betere prestaties tijdens het sporten, doordat gebruikers er meer energie van krijgen. Ook zou het gebruik ervan leiden tot een betere focus en uithoudingsvermogen (pre-workout), of een beter herstel na afloop (post-workout). De meest voorkomende ingrediënten in de gebruikte supplementen zijn eiwit (proteïne), cafeïne, calcium, magnesium, vitamines en creatine. Maar hoe gezond zijn die supplementen eigenlijk? En heb je ze wel echt nodig?

De meeste supplementen worden in een poedervorm verkocht, en die kun je dan ook gemakkelijk door je kwark of shake heen mengen. Het gebruik is populair, maar volgens sportdiëtist Myrthe Rebattu lang niet altijd nodig, zo vertelt zij tegen De Telegraaf. Volgens haar kunnen supplementen het best worden gezien als hulpmiddel. Het is veel makkelijker te gebruiken dan bijvoorbeeld gewone voeding. Daarbij is het belangrijk om supplementen niet als basisvoeding te gaan zien, iets wat in de praktijk wel vaak gebeurt.

Eiwitsupplementen, creatine en pre-workout

Eiwitsupplementen, creatine en pre-workout zijn de bekendste vormen van supplementen. Volgens Rebattu zitten er aan het gebruik van eiwitsupplementen geen gevaren, omdat je lichaam deze stof al haalt uit de basisvoeding. Ook creatine is niet gevaarlijk, omdat ook dat een lichaamseigen stof is. Daarnaast is bewezen dat je met creatine daadwerkelijk een krachtverhogende prestatie kunt leveren.

Aan pre-workout zit volgens de diëtiste het meeste gevaar, omdat dat in verhouding veel cafeïne bevat. Dat kan trillen of zelfs hartkloppingen tot gevolg hebben. Meerdere mensen zijn daardoor al in het ziekenhuis beland met potentieel gevaar voor leven. Omdat de losse stoffen in pre-workout niet goed gedoseerd zijn, raadt de diëtiste het nooit aan.

Heb je het echt nodig?

Concluderend: heb je supplementen écht nodig? Het antwoord is eigenlijk nee, omdat alle stoffen die eruit worden gehaald al in je basisvoeding zitten, mits je gezond genoeg eet. Wél kan het dus dienen als hulpmiddel, om je prestaties in de gym te verbeteren.