Het laatste zitje in de Formule 1 voor 2022 gaat naar de Chinees Guanyu Zhou. De 22-jarige coureur stapt in bij Alfa Romeo en is daarmee de eerste Chinese coureur in de Formule 1 met een contract, blijkt uit de officiële bekendmaking.

Zhou noemt Formule 1-debuut ‘doorbraak voor Chinese autosport’

Zhou staat momenteel tweede in het Formule 2-kampioenschap en debuteerde in december bij Alfa Romeo tijdens de rookietest in Abu Dhabi.

Antonio Giovinazzi moet het veld ruimen om plaats te maken voor de Chinees, de 27-jarige Italiaan reed drie seizoenen bij het team.

“Een voorrecht om mijn F1-carriere te starten bij dit iconische team dat in het verleden veel jong talent naar de Formule 1 bracht”, luidt de reactie van Zhou op de bekendmaking. “Een jongensdroom die uitkomt”, vervolgt hij. Zhou noemt het een ‘doorbraak voor de Chinese autosport’.

Alfa Romeo in Formule 1-seizoen van 2022 met twee nieuwe coureurs

De Chinese coureur neemt volgend jaar plaats naast Valtteri Bottas die overkomt van voorhoedeteam Mercedes. Het team begint daardoor aan 2022 – het seizoen van de veranderde reglementen en auto’s – met een nieuw rijderspaar.

De andere vertrekkende Alfa Romeo-coureur, Kimi Raikkonen, gaat in 2022 met pensioen, nadat hij zijn loopbaan bij het team afgesloten heeft waar het ooit begon. Alfa Romeo stond vele jaren bekend as Sauber, maar wist drie jaar geleden het Italiaanse automerk als titelsponsor te strikken.

Nyck de Vries vist wederom achter net ondanks winnen van nog een titel

Enkele maanden geleden leek het erop dat Nyck de Vries, de nieuw gekroonde Formule E-wereldkampioen, het zitje bij Alfa Romeo zou krijgen. De Nederlandse racer uit Sneek won immers ook het Formule 2-kampioenschap – doorgaans een ticket voor de hoofdklasse – maar ook toen bleef de overstap uit.

Guanyu Zhou en Alfa Romeo-deal zorgt voor financieel impuls bij team

Het is niet bekend voor hoeveel seizoenen Zhou getekend heeft, de onderhandelingen liepen eerder vast, omdat enkel een meerjarig contract zou voldoen volgens het management van de Chinese rookie. Voor Alfa Romeo is de komst van Zhou een financieel impuls, zijn sponsoren nemen de nodige miljoenen mee naar het team dat in de afgelopen jaren met tegenvallende resultaten kampt.

Lees meer over Formule 1 in ons overzicht met artikelen.