Met de vakantieperiode voor deur, kunnen we ons voorstellen dat je eigenlijk liever nog vandaag dan morgen wilt vertrekken. Niks mis met een goede vakantie, maar mocht je plannen hebben om naar Italië te vertrekken voor een welverdiende vakantie, dan kunnen we ons voorstellen dat je tegen de rit opziet. Met de auto ben je als snel achttien uur onderweg en met het vliegtuig gaat het inclusief de wachttijd op het vliegveld niet veel sneller. Je zal dan immers toch nog een flink stuk moeten rijden vanaf de luchthaven. In Calabrië hebben ze de oplossing gevonden: een (bijna) gratis woning!

Gratis wonen en geld toe

Het klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn. Een gratis woning in het zonnige Calabrië, Italië. Voordat je gaat dagdromen over je dagelijkse pizza, olijven en pasta’s, is het wellicht slim om even verder te kijken voor je je laat uitschrijven in je woonplaats. Voor je inderdaad een gratis woning krijgt toegewezen, moet je wel voldoen aan een paar eenvoudige voorwaarden.

Welkom in het zuid-Italiaanse Calabrië! Hier schijnt de zon volop en kun je genieten van het betere Italiaanse leven. Klein probleem: de regio heeft te maken met een behoorlijke vergrijzing. Een beetje vers bloed kan dus geen kwaad dachten ze en aldus geschiede. Ben je niet te beroerd om een paar woordjes Italiaans te leren en zie je het vooruitzicht van een welkomstbonus van zo’n dertigduizend euro wel zitten, dan is het misschien een optie om te emigreren.

Calabrië

Leven als een God in Italië

Laten we eerlijk zijn, een woning in Calabrië is voor velen een droom en in een van de vele (lees: bijna lege) dorpen van de regio kan dat werkelijkheid worden. De dorpen zijn dunbevolkt, met een bevolking van minder dan tweeduizend inwoners is het inderdaad niet erg druk. Voor nieuwe inwoners ligt er een aantrekkelijk bonus klaar. Dat wil zeggen, als je aanvraag wordt goedgekeurd en je aangeeft een eigen onderneming in de regio te willen starten. Vindt je een baan in de regio, dan is dat overigens ook acceptabel.

Calabrië schreeuwt om vers bloed

De burgemeester van de steden die bij dit initiatief zijn betrokken, Gianpietro Coppola, ziet het als een prima manier om de inclusiviteit te vergroten. “We willen dat dit een experiment wordt van sociale inclusie. We hopen zo mensen aan te trekken die hier willen wonen en die gebruik kunnen maken van de bijzondere locaties in de regio Calabrië. Denk bijvoorbeeld aan conferentiezalen en kloosters.” Een belangrijk voordeel en tevens het beste verkoopargument is de aanwezigheid van een snelle internetverbinding. Voor locatie-onafhankelijk werken kan het dus ideaal zijn.

Calabrië

Elke maand gratis 1200 dollar

Klein probleem voor de enthousiaste burgervader in Calabrië is wellicht de afnemende belangstelling van toeristen voor de regio. Eerder was er al een plan om de leegstaande woningen voor een euro te verkopen, maar dat bleek ook niet zo succesvol te zijn als men had gedacht. De oplossing: de Italianen gaan met geld smijten. Dat betekent dat je een dikke uitkering kan krijgen van negenhonderd tot twaalfhonderd dollar per maand gedurende een periode van drie jaar. Daarvoor moet je overigens wel jonger zijn dan veertig jaar, bovendien moet je niet te beroerd zijn om snel te handelen. Men verwacht dat je namelijk binnen negentig dagen je vestigt in een van de deelnemende dorpen.

Wonen in Italië met een uitkering

Mocht het vooruitzicht van een maandelijkse uitkering je nog niet weten te overtuigen: je kan het bedrag ook in één keer ontvangen. In dat geval zul je het geld aan moeten wenden om een onderneming in Calabrië te starten. Denk bijvoorbeeld aan een bed & breakfast, een restaurant, een bar, een landelijke boerderij of een winkel . Tot nu toe is er meer dan 832.000 dollar gereserveerd voor het ‘active residency-programma’. Wil je alvast wat inspiratie opdoen, check dan de omgeving van de volgende plaatsen die meedoen met het initiatief: Aieta, Albidonia, Bova, Caccuri, Civita, Samo en Precacore, Sant’Agata del Bianco, San Donato di Ninea en Santa Severina.