Max Verstappen van Red Bull Racing heeft de GP van Hongarije overtuigend gewonnen. Niets en niemand kon hem weerhouden van mogelijk zijn beste overwinning tot nu toe: bijna foutloos van P10 naar P1. De regerend wereldkampioen gaat de zomerstop in met een voorsprong van 80 punten op Charles Leclerc van Ferrari. In dit terugblik op de GP van Hongarije lees je hoe dat lukte.

GP Hongarije terugblik: ‘underdog’ Red Bull Racing deelt rake klappen uit op Hungaroring

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Terwijl Red Bull Racing zich op de vlakte hield in aanloop naar het raceweekend, waren de ogen gericht op Ferrari. Het team moest op de Hungaroring potten breken om de gedroomde wereldtitels in zicht te houden. De Italiaanse renstal was echter weer een schim van zichzelf in vergelijking met het begin van dit jaar. Carlos Sainz op P4 en Charles Leclerc op P6 – niet waar ze voor hoopten te tekenen. 

Momenteel ziet het er waarschijnlijker uit dat Red Bull in Mercedes de grootste tegenstander ziet in de tweede helft van 2022. De Mercedes-coureurs finishten voor de tweede keer op een rij op P2 en P3. Dat Ferrari strategisch laakte waar Mercedes de sterkere partij bleek is nog een zorg er bovenop voor Mattia Binotto en zijn team. Ferrari kampt met een strategische achterstand evengoed. Zo ongeveer bij elke pitstop-call vooraan was het Ferrari dat aan het kortste eind trok. Met als klap op de vuurpijl de onbegrijpelijke keuze om bij de laatste stint voor de hardste band te kiezen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)


Onvoorspelbare GP van Hongarije houdt fans aan buis gekluisterd

De Grand Prix van Hongarije stond lang in de boeken als één van de circuits waar inhalen uit den boze was – waar de kwalificatie grotendeels de knikkers voorhand verdeelde. Maar wat blijkt? De nieuwe generatie auto’s waarmee de Formule 1 rijdt, slaagt weer voor een belangrijk examen. De actiemogelijkheden kregen een enorme boost op dit kronkelige circuit nu de coureurs elkaar constant dicht op de huid zaten. Het hoogtepunt: de inhaalactie van Daniel Ricciardo op beide Alpine-coureurs. De Australische McLaren-coureur haalde hun tegelijk in.

Een ander spanningselement – de kans op regen – speelde niet zo een bepalende rol als gehoopt of bij de zaterdagkwalificatie. En ondanks dat de regen beperkt bleef tot enkele druppels tijdens de race, zorgde de aanhoudende dreiging van een bui een bron van extra spanning. De teams waren constant ermee bezig – wanneer de regen wel kwam. Eindelijk regende het dan, in de laatste ronde. Niemand vergaloppeerde zich echter. Sterker nog: alle coureurs finishten deze GP van Hongarije.

Wereldtitels voor Verstappen en Red Bull Racing kwestie van tijd nu?

Bovenal was het de Red Bull Racing- en Max Verstappen-show bij de Hongaarse GP. De vergelijking met een leeuwenhart is op zijn plaats. De nieuwe Red Bull-motor leek weer af te stevenen op een probleem, maar het team slaagde er met Verstappen in om de dreiging te minimaliseren door de instellingen aan te passen. Op strategisch vlak beging het team geen misstap: alle calls van de op softs gestarte Verstappen bleken correct, waardoor hij zich na zijn tweede pitstop naar mediums op een kansrijke positie bevond voor de overwinning.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Eerst moest Charles Leclerc wel verschalkt worden. De Monegask reed op de derde plek. Verstappen sloeg zonder teveel tijd te verliezen genadeloos toe. Maar toen? Hij spinde opeens, deed een 360-graden draai en keek nog een keer tegen de kont van de F1-75 aan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)


Verstappen haalde Leclerc vervolgens nogmaals in. Op dat moment had hij Lewis Hamilton en Carlos Sainz voor zich, maar beide F1-coureurs moesten nog een keer stoppen. Verstappen erfde even later de koppositie en hield die moeiteloos vast. Zelfs toen de hemel in de laatste ronde eindelijk openbrak, kon de Red Bull-coureur zich permitteren om zonder risico naar de finishlijn te cruisen met achter hem Hamilton op ruim acht seconden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)


Verstappen gaat met zijn team de zomerstop in met een aanzienlijk psychologisch voordeel. De tik zal nog wel even nadreunen bij Ferrari, want weinig lijkt een dubbele wereldtitel van de energiedrankjesfabrikant nog in de weg te staan. Ook in het constructeurskampioenschap loopt Red Bull uit. De voorsprong bedraagt nu 97 punten. 

Dit was de terugblik op de GP van Hongarije. In het weekend van 26-28 augustus keert de Formule 1 terug met de Grand Prix van België op Spa-Francorchamps.