Sports

De gouden generatie van België lijkt nu toch echt voorbij

Kevin de Bruyne België

Aan het begin van de jaren 2010 beseften Belgische voetbalfans dat ze getuige konden zijn van iets bijzonders. Plotseling braken meerdere jonge spelers tegelijkertijd door, waarbij sommigen transfers verdienden naar enkele van de grootste clubs in Europa, terwijl anderen zich ontwikkelden tijdens een periode die velen beschouwden als een ‘Gouden Generatie’ die in staat zou zijn om het internationale voetbal te domineren. Nu lijkt die generatie definitief voorbij te zijn

Deze opwindende periode heeft België uiteindelijk een derde plaats opgeleverd op het WK van 2018 en twee kwartfinaleplaatsen op de EK’s van 2016 en 2020. Op het afgelopen EK wist België maar net de groepsfase te overleven, waarna de eerste wedstrijd buiten de poulefase meteen verloren ging tegen Frankrijk. Dit was het laatste toernooi voor de laatste overgebleven spelers van de gouden generatie (op een enkeling na). Nu deze generatie ten einde is, kijken we terug op wat het Belgische voetbal heeft opgeleverd.

De gouden generatie

De afgelopen 20 jaar hebben Belgische voetballers indrukwekkende prestaties neergezet voor hun clubs. Denk aan Kevin De Bruyne, die met Manchester City zes keer kampioen werd en de treble won, of Thibaut Courtois, die twee keer kampioen werd met Chelsea en vervolgens vier keer bij Real Madrid, waar hij ook nog eens twee keer de Champions League won. En laten we Dries Mertens niet vergeten, die Maradona inhaalde als clubtopscorer van Napoli, of Eden Hazard, die drie keer werd verkozen tot speler van het jaar in zijn competities, en Romelu Lukaku, die all-time topscorer van België is. De lijst gaat maar door.

Hoe is het mogelijk dat deze sterren nooit succes hebben behaald op een groot toernooi? De concurrentie was de afgelopen jaren natuurlijk niet gering, met landen als Frankrijk, Spanje, Portugal, Argentinië en Brazilië die allemaal weergaloze elftallen hadden. Het grote verschil is echter dat deze landen vaker superteams hebben gehad en ver zijn gekomen op eindtoernooien. Dit bouwt ervaring op, die oudere spelers weer kunnen doorgeven aan jongere generaties – iets wat misschien simpel klinkt, maar enorm belangrijk is.

Mislukking?

De uitschakeling van België op het afgelopen EK was dus het laatste kunstje van de gouden generatie, wat uiteindelijk geen trofee heeft opgeleverd. Toch hebben zij de basis gelegd voor de toekomst van het Belgische voetbal. België beschikte over meer topvoetballers dan ooit, die allemaal helden en idolen zijn geworden voor de volgende generaties. Bovendien hebben ze waardevolle ervaring opgedaan op eindtoernooien, iets wat voorheen volledig ontbrak.

De toekomst van het Belgisch voetbal

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat België de komende jaren ver zal komen op eindtoernooien, hoeven de Belgen niet te wanhopen. Er breken nog steeds enkele goede spelers door. Jeremy Doku presteerde goed in zijn eerste jaar bij Manchester City, terwijl Romeo Lavia, Amadou Onana, Johan Bakayoko en nog een aantal andere talenten hun kwaliteiten hebben laten zien bij enkele van de topteams in Europa. Spelers als Duranville, Debast en Vermeeren behoren tot de volgende generatie talenten waarvan verwacht wordt dat ze hun doorbraak zullen maken bij hun clubs.