De huizenprijzen is Nederland blijven maar stijgen en stijgen. Zeker als je in Amsterdam een optrekje wil vinden mag je vaak een misselijkmakend bedrag neerleggen. Bij de huizen in Italië gaat het precies de andere kant op. De huizenprijs ligt op sommige plekken iets lager, en met een goede reden.

Bizar goedkope huizen in Italië

Het is geen grap, een paar huizen in Italië zijn zó goedkoop, dat je voor niet meer dan 7.500 euro een huis kunt kopen. Sommige optrekjes zijn iets ‘duurder’ en kosten je 13.000 euro, maar veel meer dan dat wordt het niet. Zo heb je voor de prijs van een paar luxe e-bikes in Italië gewoon een compleet huis. Zo hoef je niet eens te emigreren, maar kun je in het warme dorpje een vakantiehuis aanschaffen. Uiteraard komen er wel kosten bij voor de verhuizing, inrichting en andere dingen, maar een goedkoper vakantiehuisje is moeilijk te vinden.

huizen in italie

Leegloop in Italiaanse dorpen

Het is een bewuste actie van het dorp Biccardi, dat ongeveer tussen Rome en Napels in ligt. Er is namelijk sprake van een flinke leegloop in het dorp. Zoals wel bij meer kleine nederzettingen in Mediterrane landen trekken jonge mensen er weg en laten ze de ouderen daar achter, die er altijd gewoond hebben. Hierdoor kan het dorp zichzelf niet meer goed in stand houden en is er sprake van verval. Met de actie om de huizen zo goedkoop te maken hoopt het dorp meer (jonge) mensen naar de plek toe te trekken. Die kunnen dan winkeltjes runnen, restaurants openen of ander werk doen in de buurt.

Dat deze huizen in Italië zó goedkoop zijn, heeft ook te maken met een overschot. Een paar decennia geleden had Biccardi nog 5.000 inwoners, tegenwoordig zijn dat er nog maar 2.000. Dat betekent dat er dus duizenden huizen zijn die leegstaan. Daardoor is de waarde ook hard gekelderd en is er een overschot aan woningen. Toch worden er ‘maar’ ruim honderd huizen verkocht voor die lage prijs. Binnenkort komen de huizen te koop op de website van de gemeente.