We drinken het maar al te graag: een heerlijk glas zorgvuldig uitgekozen Schotse whisky. Maar wat maakt deze drank nou eigenlijk zo uniek? Om de naam whisky, (dus zonder ‘e’ tussen de laatste twee letters van het woord), te krijgen moet de goudkleurige drank aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de drank minimaal drie jaar hebben gerijpt, in een eikenhouten vat, ergens in jawel: Schotland. Maak kennis met de echte Glenfiddich.

Er worden hier al sinds jaar en dag karakteristieke whisky’s gestookt, niet heel gek dat het land wordt beschouwd als de oorsprong en het walhalla van deze fijnproeversdrank. En omdat jij als harde werker niet over de tijd en middelen beschikt om de Glenfiddich distilleerderij in Schotland op te zoeken komend najaar, brengen de trotse Schotse distilleerders hun product naar de lage landen. Tijdens de virtuele whisky reis word jij door Glenfiddich en Tony van Rooijen (whiskyspecialist) alles bijgebracht over de drank. Deze whiskyreis in het theater is dus een perfect excuus om nog eens met je vader of een stel vrienden wat overheerlijke whisky’s te proeven.

Wist je trouwens dat Whisky in het Keltisch ‘uisce beatha‘ leest, wat ‘water van het leven’ betekent?

Oorsprong Glenfiddich

glenfiddich

Few men have built their own distillery with their own bare hands. But that’s exactly how William Grant started writing our story.

Dit is een uitspraak die het whiskymerk Glenfiddich, wat overigens Valley of the Deer betekent, typeert. Een trots merk, wat zijn oorsprong kent in het jaar 1886 toen William Grant de distilleerderij oprichtte. Grant en zijn negen kinderen begonnen in 1886 met de bouw van de distilleerderij, een jaar later was hij af. Grant die ervan droomde om “the best dram in the valley” te maken, deed er maar liefst 20 jaar over om zijn ideale drank te ontwikkelen.

Herkomst

Zoals we al zeiden betekent whisky letterlijk levenswater. Deze betekenis is te herleiden uit de 14e eeuw, toen Schotse monniken op primitieve wijze de eerste vorm van whisky distilleerden. Men was ervan overtuigt dat de drank goed was voor de gezondheid, een soort hoestdrank die ziektes deed verdwijnen. Het duurde nog tot de 18e eeuw voordat men voor commercieel gebruik whisky ging distilleren. Hoe mooi is het dan ook dat Schotland de thuisbasis is voor zo’n 20 miljoen vaten rijpende whisky – dat zijn er bijna vier voor elke persoon die daar woont.

glenfiddich

Single malt maakwijze

Malt whisky is whisky die uitsluitend is gestookt uit gemoute gerst en niet uit andere graansoorten. Daarnaast is de whisky afkomstig van één distilleerderij. Deze whisky’s hebben vaak een wat meer uitgesproken smaak; bijvoorbeeld de whisky’s van Islay, een eiland in het westen van Schotland kenmerken zich door een zilte, jodium-achtige smaak. Single Malt wordt gemaakt van gerst dat wordt geweekt in water, ontkiemt en vervolgens gedroogd. Dat drogen gebeurt traditioneel in een ‘kiln’ boven een vuur. Wordt dit vuur gestookt met turf, dan legt dit de basis voor de rokerige smaak die sommige whisky’s hebben. Op het Schotse vasteland worden voornamelijk kolen gebruikt en kom je niet vaak rokerige whisky tegen. De nu gemoute gerst wordt vermalen en hier wordt een soort suikerwater van gemaakt. Die suikers hebben we in de volgende stap, de fermentatie nodig om geholpen door wat gist, om te zetten in alcohol. Na fermentatie hebben we een soort bier van zo’n 9% alcohol, dat bier, de ‘wash’ wordt gedistilleerd, tweemaal om uiteindelijke de spirit te krijgen die zich na minimaal drie jaar rijpen whisky mag noemen. In het geval van Glenfiddich wordt de drank uiteindelijk in een driekantige fles gebotteld, deze is typerend voor het merk. Later waren het de nakomelingen van Grant, vooruitstrevend als men was, die als eerste whiskyflessen verpakte in kokers en geschenkblikken.

glenfiddich

Bezoek de Glenfiddich theatertour

Neem een kijkje in de wondere wereld van whisky tijdens een virtuele rondleiding door de meest bekende distilleerderij van Schotland. Leer alles over het eeuwenoude ambacht van het distilleren van whisky. Met aanstekelijke passie neemt Glenfiddich’s eigen whisky ambassadeur Tony van Rooijen liefhebbers van de Schotse lekkernij mee op reis langs prachtige beelden en persoonlijke verhalen. Ontdek, tijdens de proeverij, aan de hand van de verschillende smaken, kleuren en geuren de mystiek van Schotland en de drank waarmee het land wereldberoemd is geworden. Bekijk hier waar de virtuele whiskytour allemaal gehouden wordt.

Hier zijn enkele whisky essentials: