Other

Geld besparen op je wasbeurten? Dat kan met deze tips

geld besparen wasbeurten 4

Nu het steeds duidelijker wordt dat de prijs voor het levensonderhoud steeds meer gaan stijgen is het de vraag waar je nog effectief op kan bezuinigen. Het toverwoord is dan ook niet voor niks ‘bewustwording’. Vaak weet je niet wat iets kost terwijl veel dingen vaak als vanzelfsprekend worden gezien. Weet je bijvoorbeeld hoeveel het kost om je was te doen? Dankzij onderstaande tips kan jij geld besparen op je wasbeurt.

Elke dag je kleding wassen kost een vermogen

Het doen van je was klinkt misschien als een doodeenvoudige klus en strikt genomen is het dat ook. Het kost alleen wel geld om die machine steeds te laten draaien. Wil je het daarna even snel in de droger gooien, dan kost ook dat weer geld. Toch kun je op verschillende manieren geld besparen op je wasbeurt. Niet zozeer door minder vaak te wassen, wel door minder heet te wassen.

Per maand 45 euro

Even een dooddoener: wassen kost water, wasmiddel en natuurlijk ook de maandelijkse afschrijving. Dat laatste laten we even voor wat het is, maar het energieverbruik kan behoorlijk veel kosten. Was je bijvoorbeeld op 90 graden, dan kost je dit zo’n 2.24 euro aan elektriciteit, daarmee verbruikt de wasmachine minder energie dan deze huishoudelijke apparaten met het hoogste energieverbruik. Dat klinkt als een minimaal bedrag, maar als je vijf keer per week gaat wassen, dan ben je zo’n kleine 45 euro kwijt. Was je op een lagere temperatuur, bijvoorbeeld 60 graden, dan daalt dit naar 1.52 euro en bij 40 en 30 graden is dit respectievelijk 1.22 euro en 1.00 euro. Je kunt dus aardig wat geld besparen per wasbeurt door om voortaan op 40 of 60 graden te wassen.

De wasdroger kost ook geld

Nu is het gebruik van de wasmachine niet de enige kostenpost. Zeker nu het kouder wordt zal je vaker de droger gebruiken. Ook dat apparaat kost behoorlijk veel in het gebruik. Reken op een bedrag van 3.10 euro per droogbeurt. In totaal kom je dus eenvoudig aan een totaalbedrag van 4.62 euro per keer voor een volledige was op 60 graden. Op maandbasis ben je dus zo’n 93 euro kwijt.

Tips om geld te besparen op je wasbeurt

Mocht je van de schrik zijn bekomen, dan kan natuurlijk kiezen om je was voortaan op 30 of 40 graden te doen. Er zijn echter meer tips die je kan gebruiken om meer geld te besparen zonder dat je in hoeft te leveren op comfort.

  1. Kies voor een goede wasmachine. Daarmee bedoelen we dus een apparaat wat bij je huishouden past. Alhoewel een grote Miele machine misschien erg mooi staat, is het wel zonde van het geld. Die grotere capaciteit is volledig overbodig als je een klein huishouden hebt.
  2. Let op het energielabel! Een donkergroen energielabel is vaak de beste keuze.
  3. Ook verstandig: losse apparaten. Gebruik bij voorkeur geen combinatie van een wasmachine en droger in een. Aparte apparaten vergen vaak minder energie.
  4. Halve wasjes zijn duur en dus is het slim om alleen een goed gevulde wasmachine te laten draaien. Zo’n half gevulde trommel vergt namelijk net zoveel energie als een halve was.
  5. Zit er op jouw machine een eco-stand? Gebruik die dan om geld te besparen op je wasbeurt. Met zo’n programma krijg je ook op lagere temperaturen je was prima schoon.
  6. Is je was niet overdreven vuil? Kies dan voor een programma op 30 graden. Veel wasmiddelen zijn in staat om ook op zo’n lage temperatuur een prima resultaat te behalen.
  7. Ga je na het wassen ook de droger gebruiken, zorg er dan voor dat je was eerst gecentrifugeerd is. Op die manier zal de droger minder lang moeten draaien en ben je dus minder geld kwijt.
  8. In sommige gevallen ontkom je er niet aan om de was op 60 graden te draaien. Denk bijvoorbeeld aan sterk vervuilde kleding, vaatdoekjes op babykleding. Gebruik in dergelijke gevallen waspoeder voor de witte was. Hier zit bleek in zodat je kleding weer helemaal fris wordt.
  9. Nog een belangrijke tip: was je vaak op hoge temperaturen, sluit dan je machine aan op een warmwaterkraan. Op die manier hoeft de wasmachine het water niet eerst te verwarmen en bespaar je dus op de kosten.