Food & Drinks

Met deze gel zijn katers na een avondje stappen verleden tijd

Drankje ergste katers

Het is altijd zo hinderlijk na een avondje stappen: die kater de volgende ochtend. Maar er zou wel eens een oplossing voor kunnen komen. Onderzoekers van de ETF Zürich, Zwitserse Federale Instituut voor Technologie, hebben namelijk een gel ontwikkeld die alcohol afbreekt nog voor het in de bloedbaan terechtkomt. De eerste resultaten zijn positief.

Zwitserse onderzoekers ontwikkelen gel die een kater zou voorkomen

De gel zou bestaan uit een eiwit dat een bijproduct is van de productie van kaas. Dat eiwit werd een aantal uur gekookt, waardoor er lange, dunne vezels ontstaan. Daar werd door de onderzoekers zout en water aan toegevoegd, waardoor zich een gel ontwikkelde. Daar werden vervolgens weer ijzer, glucose en goud aan toegevoegd, wat een effect creëerde waarin alcohol werd omgezet in azijnzuur.

View post on Twitter

De tests zijn uitgevoerd op muizen, en daarbij hebben de onderzoekers volgens het onderzoektijdschrift Nature Nanotechnology al positieve effecten van de gel gezien. Aan de muizen werd alcohol gegeven, waarna ze de gel toegediend kregen. Daaruit bleek dat de alcohol door de gel werd afgebroken in het maag-darmkanaal, nog voor de alcohol de bloedbaan kon bereiken.

Minder alcoholdoden

De gel zou uiteindelijk minder alcoholdoden teweeg moeten brengen, want jaarlijks overlijden er zo’n 3 miljoen mensen door overmatig alcoholgebruik. De gel zet alcohol om in azijnzuur zonder acetaldehyde te produceren. Dat is een soort gif dat de lever kan beschadigen. Omdat de alcohol door de gel in een vroeger stadion wordt afgebroken, blijf je als mens beter op de been, dat wat ook al bij de muizen aangetoond werd. Volgens de onderzoekers zou je als mens bijvoorbeeld ook nog achter het stuur kunnen wezenlijk als je wat oplosmiddel hebt genomen. En dat is niet het enige voordeel. De onderzoekers verwachten ook dat katersymptomen verlicht zullen worden door de gel. Bovenal is het doel om sterfgevallen door alcoholgebruik tot een minimum terug te brengen. Jaarlijks sterven naar schatting zo’n drie miljoen mensen door overmatig alcoholgebruik.

Het is, als de gel daadwerkelijk ooit op de markt komt, wel belangrijk om het in te nemen voor je gaat drinken, of tijdens het drinken, want anders ben je simpelweg te laat.