De originele Game Boy viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. Om dat te vieren hebben we de Game Boy tijdlijn voor jullie uitgeschreven. Van het origineel tot de Nintendo Switch en gefaalde zij-projecten. Loop met ons mee door de geschiedenis van de Game Boy.

Game & Watch (1980)

Game Boy tijdlijn gewoonvoorhem 2

Ooit afgevraagd waar het character MR. Game And Watch uit het videospel Super Smash Bros. vandaan komt? In 1980 brengt Nintendo handheld apparaten uit onder de naam Game & Watch. Het character dat de speler bestuurt is later omgedoopt tot MR. Game And Watch. De  Game & Watch spellen zijn bijna geen games te noemen, maar het is de eerste stap richting portable videospellen.

Game Boy tijdlijn gewoonvoorhem 3

Game Boy (1989)

Game Boy tijdlijn gewoonvoorhem 5

Best verkochte spel: Tetris (30 miljoen)

De originele Game Boy, ook wel bekend als de grijze baksteen. Gunpei Yokoi is de grootvader van dit apparaat. De Game Boy is in veel opzichten niet revolutionair voor zijn tijd. Nintendo’s grootste concurrent SEGA heeft al een handheld op de markt met kleurenscherm. Waar de Game Boy echter achterblijft op grafische kracht en gemis aan kleur wint het op batterijduur. De Game Boy kan op vier AA batterijen tien tot dertig uur mee. Dat was een groot verschil vergeleken met de drie tot vijf uur van de SEGA Game Gear. Dat maakt de Game Boy de beste keuze voor vermaak tijdens de lange vakantieautoritten. Ook is het de enige console waar je vanaf september 1998 Pokémon op kan spelen. De populariteit van de Game Boy is duidelijk doordat het pas in 2003 uit productie wordt gehaald.

Virtual Boy (1995)

Game Boy tijdlijn gewoonvoorhem 8

In 1995 doet Nintendo een poging om virtuele realiteit naar het publiek te brengen. De Virtual Boy projecteert spellen op twee schermen binnen een bril. Door ieder oog naar zijn eigen scherm te laten kijken geeft dit het gevoel van een driedimensionale omgeving. De Virtual Boy kan echter niet de oude Game Boy spellen spelen en komt met zijn eigen bibliotheek aan games. Door de hoge prijs en weinig spellen verkoopt de Virtual Boy slecht en wordt een jaar later alweer uit productie gehaald.

Game Boy Pocket (1996)

Game Boy tijdlijn gewoonvoorhem 6

Best verkochte spel: Tetris (30 miljoen)

De Game Boy Pocket is een verbetering van de Game Boy. Weg is het zware gewicht en weg is het ongemakkelijke dikke lichaam. De Pocket is een sexy machine die het oude design simpel en strak maakt. Zoals verwacht zijn alle spellen van de Game Boy speelbaar op de Pocket.

Game Boy Color (1998)

Game Boy tijdlijn gewoonvoorhem 7

 

Best verkochte spel: Pokémon Gold en Silver (23 miljoen)

Bij de uitgave van de Game Boy Color gaan de spellen over van zwart-wit naar kleur. Met 120 miljoen verkochte exemplaren is het de op twee na best verkopende gameconsole aller tijden. De Game Boy Color kan alle spellen van de Game Boy spelen. Dit maakt zijn marktpositie sterk doordat het direct een grote bibliotheek aan games heeft om uit te kiezen.

Game Boy Advance (2001)

Game Boy tijdlijn gewoonvoorhem 9

Best verkochte spel: Pokémon Ruby and Sapphire (16 miljoen)

De Game Boy Advance is bij zijn uitgave een grote stap vooruit. Waarbij de Color 8-bit heeft, genieten Advance gebruikers van een glorieuze 32-bit. Waarom is het belangrijk hoeveel bit je spelcomputer heeft? Des te meer bits des te mooier de graphics, dat is de gedachtegang van onze twaalfjarige brein.

Game Boy Advance SP (2003)

Game Boy tijdlijn gewoonvoorhem 10

Best verkochte spel: Pokémon Ruby and Sapphire (16 miljoen)

Met de populariteit van de klaptelefoon besluit Nintendo een uitklapbare Game Boy Advance te maken. Een belangrijke reden voor dit herontwerp zijn de vele klachten over het onhandige ontwerp van de originele Advance. Naast zijn nieuwe ontwerp heeft deze Advance SP ook een LED-backlight, waardoor je niet langer een zaklamp nodig hebt als je stiekem ’s avonds onder de dekens je Pokémon’s wilt trainen.

Nintendo DS (2004)

Game Boy tijdlijn gewoonvoorhem 12

Best verkochte spel: New Super Mario Bros. (31 miljoen)

De Nintendo DS is een grote verandering voor Japanse fabrikant. Deze console heeft een dubbel scherm waarbij het onderste deel een touchscreen is. Deze console kan verbinding maken met het internet, mp3’s afspelen en ook oude Advance games spelen. Met 154 miljoen verkochte exemplaren is het de best verkochte handheld aller tijden en de op één na best verkochte game console, enkel overschaduwt door de Playstation 2 van Sony.

Game Boy Micro (2005)

Game Boy tijdlijn gewoonvoorhem 11

Best verkochte spel: Pokémon Ruby and Sapphire (16 miljoen)

De Game Boy Micro is de laatste console die de Game Boy naam draagt. De Micro kan enkel Advance spellen spelen en geen oudere Game Boy en Game Boy Color. De console verkoopt slecht. Met het moderne ontwerp hoopt Nintendo een nieuwe markt van casual gamers aan te slaan, maar de markt van de geliefde Game Boy lijkt zijn bodem te hebben bereikt.

Nintendo DS Lite (2006)

Game Boy tijdlijn gewoonvoorhem 16

De geschiedenis herhaalt zich. De Nintendo DS krijgt net als de Game Boy een kleinere betere versie. Weg is het zware gewicht en het grote lichaam. De DS Litle heeft een modern strak uiterlijk dat past bij een nieuwe generatie aan handhelds.

Nintendo DSi (2008)

Game Boy tijdlijn gewoonvoorhem 17

De Nintendo DSI is weer een herontwerp van de DS. Deze versie heeft geen slot voor Gam Boy Advance spellen. Daarmee zet Nintendo officieel een streep onder het tijdperk van de Game Boy.

Nintendo DSi XL (2009)

Game Boy tijdlijn gewoonvoorhem 19

Het eerste teken van een generatiekloof in de handheld cultuur. In de jaren ’90 betalen we extra om onze apparaten zo klein mogelijk te hebben, in 2009 betalen mensen extra om een grotere DSI te krijgen. Reden hiervoor: mensen zijn nooit gelukkig met wat ze hebben.

Nintendo 3DS (2011)

Game Boy tijdlijn gewoonvoorhem 14

Best verkochte spel: Mario Kart 7 (17.5 miljoen)

Dat brengt ons bij de 3DS. 3D is in 2011 nogal in opspraak. Sommige consumenten zien het als een stap voorwaarts, terwijl anderen het als niets meer dan een hype beschouwen. Voor de 3DS maakt het uiteindelijk niet uit. De 3D werkt prachtig en de spellen zijn vermakelijk. Er zijn vandaag de dag rond de tachtig miljoen exemplaren verkocht.

Nintendo Switch (2017)

Game Boy tijdlijn gewoonvoorhem 20

We sluiten deze tijdlijn af met de Nintendo Switch. 28 jaar na de uitgave van de Game Boy Komt Nintendo met deze handheld. De controllers aan de zijkant zijn los te halen, waardoor twee mensen tegelijk kunnen spelen. Het full-HD scherm is tegelijk ook een touchscreen. De Switch is in zowel Japan als Amerika de snelst verkopende console ooit. Het heeft binnen een korte twee jaar al 23 miljoen exemplaren verkocht.

Lees ook eens: Met deze Game Boy-wekker is het een stuk leuker wakker worden

Zoals een gebruiker op Redit ons al heeft laten zien: Technologie is ongelofelijk! Aanschouw hier het contrast:

Game Boy tijdlijn gewoonvoorhem 22