Other

Wat is de functie van het kleine zakje van je spijkerbroek?

kleine zakje spijkerbroek

De kans is groot dat je jouw favoriete broek een spijkerbroek is. De jeans dus. Dergelijke broeken zitten heerlijk en geven je een prima uitstraling. Ze zijn daarnaast ook praktisch van aard vanwege de twee zakken aan de voor- en achterzijde. Elke spijkerbroek heeft daarnaast nog een klein zakje aan de rechter voorzijde. Alhoewel je dat zakje misschien gebruikt om wat muntgeld op te bergen of je sleutels, heeft dat zakje juist een bijzondere functie waar je niet altijd bij stil staat.

Het verhaal achter het kleine zakje van je spijkerbroek

Wat voor soort jeans je ook koopt, elke spijkerbroek heeft dat kleine zakje aan de voorkant. Om te weten waar dat nou precies voor dient moeten we even terug gaan in de geschiedenis van de spijkerbroek, naar het jaar 1873. In dat jaar kwam Levi Strauss samen met Jacob Davis op het idee om een stevige broek te maken die iedereen kon betalen. De term spijkerbroek verwijst daar ook naar: om het model te verstevigen gebruikte men klinknagels. Hiermee wordt voorkomen dat de broek te snel slijt of makkelijk zou kunnen scheuren.

Herinnering aan oude tijden

Wat heeft dat nou te maken met dat kleine zakje van je spijkerbroek zul je je afvragen. Het antwoord is logisch. Zoals je anno 2022 talloze malen op je smartphone kijkt om te weten hoe laat het is, was ook toen de behoefte om de tijd te weten. Smartphones bestonden toen nog niet en het polshorloge moest nog uitgevonden worden. Omdat spijkerbroeken destijds vaak door de gewone burger werd gedragen, dacht men dat het handig was om een zakje te hebben waar je een klokje in kon opbergen. Zo viel het niet op en kon je altijd de tijd bij je hebben.

Het zakje maakt de jeans compleet

Alhoewel we nu geen zakhorloge meer gebruiken is het zakje van je spijkerbroek nog altijd ongewijzigd. Ruim 150 jaar na de eerste spijkerbroek is het dus een verwijzing naar een nostalgisch verleden. Voorlopig zal dit zakje ook wel blijven, want wat is nu een jeans zonder dat kleine zakje?

Header: arbyreed.
Bron: MAN MAN