Food & Drinks

Door het eten van dit fruit kun je de kans op nierstenen flink verminderen

Fruit

Wist je dat nierstenen veel vaker voorkomen dan je denkt? Maar liefst 1 op de 10 mensen zullen op een bepaald moment in hun leven zo'n minuscuul steentje ontwikkelen. Maar met het eten van een bepaald stuk fruit kun je de kans op een niersteen flink inperken.

Nierstenen voorkomen door je voeding

Nierstenen en het toenemende aantal calorieën in ons voedsel kunnen niet los van elkaar worden gezien. Voedsel met veel oxaalzuur zoals pinda’s, chocolade en zoete aardappelen kunnen calciumoxalaatnierstenen veroorzaken. Dat zijn de meest voorkomende nierstenen. Ook voedsel met veel zogeheten purines zoals rood vlees, orgaanvlees en schelpdieren kunnen leiden tot een zuur urinegehalte, wat urinezuren kan veroorzaken.

Water is het beste preventiemiddel tegen nierstenen. Het verminderen van zoutrijk voedsel en dierlijke eiwitten kan ook calciumoxalaat- en urinezuurnierstenen voorkomen. Het eten van meer fruit en groenten kan ook je urine minder zuur maken, en het kiezen van hydraterende vruchten kan óók bijdragen aan het voorkomen van nierstenen. Vooral één vrucht draagt hier specifiek aan bij.

De hydraterende watermeloen

De gezondheidsvoordelen van watermeloen zijn naast dat het veel vocht heeft, het je ook voorziet van 14% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Dit is praktisch om je lichaam te helpen ijzer op te nemen, en om collageen te maken. Ondanks dat watermeloen met zijn 12 gram koolhydraten en 9 gram suiker hoog scoort op de glycemische index, met een waarde van 80, scoort het slechts 5 op zijn glycemische lading. Kort uitgelegd betekent dit dat het minder invloed heeft op je bloedsuikerspiegel.

Rauw fruit en groenten kunnen in hun algemeenheid bijdragen aan je hydratatiebehoeften, als ze minstens 80% water bevatten. Soms kunnen deze voedingsmiddelen je hydratatie zelfs beter ondersteunen, omdat ze ook elektrolyten bevatten om de vloeistoffen in je lichaam in balans te houden. Een kopje in blokjes gesneden watermeloen kan je helpen om aan je dagelijkse hydratatiebehoefte te voldoen, omdat het bijna 92% water bevat.