Gear

Dankzij deze handige truc is jouw vieze frituurpan in no-time weer schoon

vieze frituurpan schoonmaken 2

We weten het allemaal: frietjes, kroketten en bitterballen zijn gewoon té lekker om te laten staan. Maar na een aantal frituursessies begint dat ding eruit te zien alsof je er nooit meer iets in wil frituren. Een schoonmaakbeurt kost nu eenmaal veel tijd. Vet die als een taaie laag vastplakt, het is geen pretje. Maar niet getreurd; wij leggen uit hoe jij het beste je frituurpan kunt schoonmaken.

Weg met die vettige ellende: zo kun je het beste een frituurpan schoonmaken

Bij een avondje chillen met vrienden heb je wat snacks gebakken. De frituurpan heeft zijn werk gedaan, maar nu? Je kijkt naar de aangebrande vetresten en denkt dat je ‘m misschien wel zo kan laten. Dat is een verkeerde gedachte. Een schone frituurpan is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook voor de smaak van je snacks en de levensduur van je frituurpan.

Waar we eerder al onthulden of een airfryer gezonder is dan een frituurpan, komt hier nóg een onthulling. Er is een super simpele manier om je frituurpan in korte tijd weer te laten stralen. Geen gepruts, geen uren werk. Alles wat je nodig hebt, zijn wat basisspullen en een klein beetje geduld.

Stap 1: Het voorbereidende werk

We beginnen met het makkelijke deel. Haal alle olie uit je frituurpan en bewaar het in de originele verpakking voor toekomstig gebruik of om op een milieuvriendelijke manier af te voeren.

Stap 2: Grof werk

Weg met die grotere troep! Gebruik keukenpapier, een schuursponsje of zelfs een oude afwasborstel om de ergste resten te verwijderen. Dat scheelt straks al een hoop gedoe.

Stap 3: Magie met water en tabletten

Vul je frituurpan tot aan de rand met water en leg het frituurmandje erin. Gooi er een vaatwastablet in. Zet de frituurpan aan op de laagste stand, zodat het water warm wordt zonder te koken.

Stap 4: De finishing touch

Wanneer het water de juiste temperatuur heeft bereikt, voeg je nog een vaatwastablet toe. Laat de frituurpan zo’n 10-15 minuten draaien en zet hem dan uit. Laat alles even afkoelen.

Stap 5: De grote onthulling

Laat het water uit de frituurpan lopen, spoel ‘m goed schoon en gebruik eventueel extra tools om hardnekkige vlekken te verwijderen. Droog de frituurpan af met een keukendoek.

Watch on YouTube

En daar heb je het! Een frituurpan die er weer uitziet als nieuw. Geen gedoe, geen stress.