Elk hondenras is weer anders. We kennen allemaal wel de Franse bulldogs. Dit hondenras is klein, stevig, heeft omhoogstaande oren, met een korte nek en een platte neus. Het uiterlijk van deze hond zorgt voor de nodige gezondheidsproblemen voor het dier. De Nederlandse fokker Hawbucks French Bulldogs doet er alles aan om een Franse Bulldog te fokken voor wie deze problemen verleden tijd zijn.

Hawbucks pakt gezondheid van Franse bulldogs aan

Het typerende uiterlijk van de Franse bulldogs komt door het fokken van vele generaties honden. Daardoor hebben de honden een schedelafwijking gekregen. In combinatie met hun platte snuit en een nauwe luchtpijp zorgt dat ervoor dat ze veel moeite hebben met ademhalen. Heb, of ken jij een Franse bulldog, dan komen die problemen je vast bekend voor. Een Nederlands fokbedrijf met de naam Hawbucks streeft ernaar om die gezondheidsproblemen tegen te gaan.

Nederlanders streven naar gezondere honden

Hawbucks wordt geleid door Chantal en Krijn van Kruining. De Nederlanders werden geïnteresseerd in het hondenras en besloten op onderzoek uit te gaan. Als antwoord op de vele gezondheidsproblemen waar Franse bulldogs mee te maken krijgen, besloten zij om een nieuw soort bulldog te fokken. Dat deden ze niet zodat de hond er dan per se mooier uit ging zien. Hun motto is dan ook dat ze niet fokken voor ‘show’, maar voor gezondheid. Daar besteden ze veel tijd, moeite, hoop en frustratie aan, is op hun website te lezen. Die frustratie motiveert hen ook om onderzoek te blijven doen. Ze zeggen namelijk dat hun kennel is geboren uit frustratie over de geheimen binnen de hondenbranche en de soms slechte gezondheid van de bulldogs.

Moedig streven

Met de onderneming wordt er hard gewerkt om een nieuw soort, gezondere Franse bulldogs te maken. Hawbucks geven aan nog niet alle antwoorden te hebben. Wél geven de Nederlanders aan dat ze er alles aan zullen doen om gezonde honden te fokken: een streven dat alleen maar kan worden aangemoedigd.