Ieder jaar rijden de coureurs in de Formule E weer in een nieuwe auto. Terwijl het seizoen 2021-22 nog niet eens is begonnen, paait de Formule E ons al met de wagen voor het seizoen erna. Een aantal mysterieuze beelden laten al zien dat het een bijzondere bolide betreft.

Gen3 elektrische raceauto

De nieuwe raceauto van de Formule E heeft de naam ‘Gen3’ gekregen. In Valencia worden nu testdagen voor het aankomende seizoen verreden. Als verrassing kregen de coureurs en stafleden voor het eerst de spiksplinternieuwe wagen te zien.

Formule E gen3

Derde generatie in de Formule E

Vanaf het seizoen 2014-2015 tot 2018-2019 reden de coureurs van de Formule E in de eerste generatie elektrische raceauto’s. Tot en met het volgende seizoen scheuren de getalenteerde rijders in de tweede generatie over de baan. Vanaf 2022-23 komt er weer een nieuwe generatie in beeld. Deze generatie moet natuurlijk een aantal toonaangevende kenmerken hebben. Het eerste wat ons opvalt in de foto’s is dat de wagen een ‘driehoekige’ vorm heeft. Maar naast de vorm zijn er nog een aantal andere updates:

  • Het is ’s werelds meest efficiĆ«nte raceauto. 40% van de energie die er tijdens een race wordt gebruikt wordt tijdens de race opgewekt via de remmen.
  • Het is de eerste Formule-wagen met zowel een krachtbron aan de voor- als achterkant. Een nieuwe batterij aan de voorkant is goed voor 250kW, met aan de achterkant 350kW. Daardoor wordt er meer dan twee keer zoveel energie opgewerkt als bij de huidige bolides.
  • Het is de eerste Formule-wagen die geen hydraulische achterremmen heeft, omdat de batterij aan de voorkant zelf ook energie opwekt.
  • De elektrische motor die goed is voor tot wel 350kW (470pk), met topsnelheden van 320 kilometer per uur.
  • De auto is lichter en smaller dan de huidige generatie, waardoor de auto wendbaarder is, wat uiteindelijk voor beter racen moet zorgen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ziggo Sport F1 (@ziggosportracing)

Een futuristische look

Allemaal leuk en aardig, maar we willen natuurlijk zien hoe de nieuwe generatie raceauto’s in de Formule E eruit gaat zien. In het voorjaar van 2022 worden de wagens geleverd aan de teams en kunnen de tests beginnen. Vanaf dan zien we ook hoe goed deze bolides presteren. Op het eerste gezicht ziet de wagen er in ieder geval erg futuristisch uit!