Dat er grof geld gemoeid is met het bedrijf achter het spraakmakende FUT is inmiddels duidelijk. Maar wat blijkt? EA Games, jarenlang de marktleider van footies met FIFA, krijgt de bal hard teruggekaatst. Voetbalbond FIFA zou bij de vernieuwing van de licentie één miljard dollar eisen. Hier zit de ontwikkelaar duidelijk niet op te wachten en zoekt intussen naar alternatieven.

Het huidige, tienjarige contract, dat in 2022 afloopt na het WK in Qatar, behelst 150 miljoen dollar op jaarbasis voor de voetbalbond. Twee jaar onderhandelen over de vernieuwde deal lijkt op niets uit te lopen, meldt The New York Times. Met als hoofdreden de hoofdprijs: ‘meer dan een miljard dollar voor elke vier jaar’.

Alternatief voor ‘FIFA’ naam vanwege prijskaartje miljard dollar?

EA legde pasgeleden, niet geheel toevallig, de merknaam ‘EA Sports FC’ vast. Of de onderhandelingen gestopt zijn is vooralsnog onbekend, maar het rammelt bij de marktleider van de voetbalgames.

Voor het draaiende houden van de geldmachine, heeft EA al flinke bedragen uitgegeven in de afgelopen jaren. Hele landcompetities zijn weggekaapt met een exclusiviteitsdeal, om de dominantie te waarborgen. Rivaal Konami, bekend van PES (tegenwoordig eFootball 2022) moest het met de kruimels doen veelal. Lees: deals met bekende voetbalclubs, zoals FC Barcelona.