Oh technologie, wat kan je toch geweldig zijn! BigRep GmbH heeft met zijn nieuwe TPU-filament (thermoplastic polyurethane), PRO FLEX genaamd, een 3D-geprinte fietsband gecreĆ«erd. Het mooie aan deze creatie is dat er geen lucht in hoeft, maar dat ‘ie gewoon voor vervoer zorgt op een flexibele kunststofstructuur. Het materiaal is niet alleen heel duurzaam, maar ook bestand tegen hoge- en lage temperaturen! Check de video om te zien hoe ze door Berlijn scheuren:

PRO FLEX

Het materiaal heeft een Shore 98 A-rating. Ter vergelijking, een schoenhak is ongeveer 80 op dezelfde schaal, en een autoband is gewoonlijk rond de 70. De harde rubberen wielen die je op winkelwagentjes vindt, hebben ongeveer dezelfde hardheid als PRO FLEX. Vergelijkbare oepassingen die geprint worden zijn onder andere versnellingsknoppen, deurgrepen, skateboardwielen en andere flexibele onderdelen die duurzaam moeten zijn.

Het moge duidelijk zijn dat er voor een fietsband een grote printer nodig is. BigRep is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de BigRep One, een 3D-printer met een groot bouwvolume. Grote bouwwerken kunnen echter soms tot wel 11 dagen duren! Het is dus maar de vraag hoelang jij wil wachten op je nieuwe banden!