Wat zou het toch fijn zijn als je geen rijbewijs nodig had om auto te kunnen rijden. Helaas voor degenen die nog steeds verwoede pogingen doen om het roze papiertje in bezit te krijgen, het is niet anders. Dat wil zeggen, tenzij je een Fiat 500 Floating Motors aanschaft. Dat is dus wel een Fiat, maar dan één die drijft in plaats van rijdt.

Fiat 500 om mee te varen

We zijn dol op concepten, vooral als die zo futuristisch zijn dat je al direct weet dat het nooit de productiehal zal gaan halen. De Floating Motors La Foil is zo’n concept. Te mooi om waar te zijn, maar alleen het idee alleen al is genoeg om erbij weg te dromen.

Geen rijbewijs

Voor de Fiat 500 draagvleugelboot heb je in ieder geval geen rijbewijs nodig. Desondanks ziet het eruit als een gemuteerde mini-auto voor op het water. Dit model is dan ook niet het enige vaartuig wat is gestyled op bestaande auto modellen. Het is het idee van een groep ontwerpers die zich hebben verenigd in Lazzarini Design. In feite doen die al jaren niets anders dan het bedenken van krankzinnige constructies die kunnen varen, althans in theorie. Hun laatste wapenfeit is La Foil, geïnspireerd op de legendarische Fiat 500.

fiat 500 boot

Vliegen over het water

Je begrijpt het al, La Foil is niet zomaar een boot. De draagvleugelboot is feitelijk een efficiënte manier om boten snelheid te geven door ze op te laten stijgen van het water. Dit zou mogelijk zijn de vleugels die onder de boot zijn gemonteerd. Zodra het vaartuig een bepaalde snelheid heeft bereikt, zijn de vleugels de enige onderdelen die contact hebben met het water. Het ding wordt dus als het ware opgetild waardoor nog hogere snelheden binnen handbereik komen.

Lage weerstand is meer snelheid

Volgens Floating Motors zorgt dit ontwerp voor een 50 procent lagere weerstand in vergelijking met een traditionele boot. In gewoon Nederlands: je kan op die manier met 50 km/u over het water racen. Net als in een gewone Fiat 500 kun je ook nu met vier personen plaats nemen. De totale lengte van 3,5 meter en de breedte van 2,6 meter doet vermoeden dat het redelijk comfortabel is.

fiat 500 boot

Uniek gadget voor de liefhebbers

Alhoewel je een model als dit wellicht eerder zou verwachten op een kermis, zullen de liefhebbers van de legendarische Fiat 500 lyrisch zijn. Zo zijn de ronde koplampen aan de voorkant en de kenmerkende voorruit bijzonder herkenbaar, net als de volledige achterkant van het concept. Wellicht wordt dit veroorzaakt doordat de motor die zorgt voor de aandrijving van de draagvleugelboot niet in de wagen zit, maar er eigenlijk onder hangt. Op die manier wordt de illusie gewekt dat de wagen niet drijft, maar juist op het water rijdt.

Aanbetaling van 10.000 dollar

Of de La Foil ooit echt zal worden gebouwd is onzeker, maar net als bij eerdere modellen van Floating Motors kun je al wel een pre-order plaatsen. Voor een aanbetaling van 10.000 dollar zou je dus theoretisch kans maken op een echt exemplaar. Dat wil zeggen, als je ook de resterende 50.000 dollar kan aftikken. Met die aanbetaling ben je er dus nog niet, bovendien moet je rekening houden met een levertermijn van zo’n twaalf maanden. Daar staat uiteraard wel tegenover dat je niet alleen over een bijzonder uniek vaartuig kan beschikking, er zal ook niemand zijn die je gaat vragen naar je rijbewijs.

Beeld: Floating Motors.