Red Bull Racing-coureur Sergio Perez is de succesvolste Mexicaan in de koningsklasse tot op heden. De coureur met de liefkozende bijnaam ‘Checo’ gaat al enige jaren mee. Ook naast het circuit haalt hij er zoveel mogelijk uit wat betreft lifestyle, dit zijn vijf opmerkelijke feitjes over de teamgenoot van Max Verstappen: Sergio Perez.

Perez heeft zijn eigen goede doel

De verschillen tussen arm en rijk zijn in Zuid-Amerikaanse landen vaak nog groter dan bijvoorbeeld in Europa. Ook Perez weet dat, die zelf alles behalve met een gouden lepel in de mond is opgegroeid. Om iets terug te geven aan zijn community, heeft Sergio Perez in 2012 de Checo Pérez Foundation opgericht. In zijn geboorteplek Guadalajara helpt hij daarmee de minderbedeelden. In het bijzonder kansarme kinderen.

Sergio Perez is een fervent golfer

Dat hij niet uit het geld komt is een feit – ene Carlos Slim (de rijkste Mexicaan) bekostigde zijn loopbaan al vroeg in zijn carrière. Cruciale factor trouwens, anders zou hij nooit in Europa zijn aangekomen – de bakermat van de professionele racerij. Het neemt niet weg dat hij al sinds zijn zeventiende op de golfbaan te vinden is.

Golf is een vorm van ontspanning die recent aan populariteit wint bij de coureurs in de koningsklasse, waaronder Lando Norris van McLaren. Over zijn hobby meldt Perez het volgende tegen de website van Red Bull Racing: “Mijn eerste ervaring: toen een vriend mij meenam naar de golfbaan. Ik kocht daarna mijn eigen set golfspullen. Jammer genoeg heb ik tijdens het seizoen weinig tijd om te spelen – hooguit tien keer. Buitenom het seizoen speel ik ongeveer tweemaal per week, ik vind het echt leuk.”

Zijn voetbalheld inspireerde hem om met ‘rugnummer’ #11 te racen

Een racecoureur moet zodra hij in een klasse deelneemt een cijfer opgeven waarmee hij rijdt. Een nummer voor het leven vaak. Als een nummer al door een coureur wordt gebruikt, dan kiest men vaak voor het dubbele getal. Als bijvoorbeeld een ‘8’ al bezet is, dan verkiest men alsnog ‘88’ om de traditie in ere te houden.

Dat nummer kiezen geschiedt vaak op jonge leeftijd. Ook bij Sergio Perez: “Toen ik begon met karten speelde ene Ivan Zamorano bij Club América – het team dat ik volgde. Hij was mijn idool, dus de keuze voor ‘11’ was heel gemakkelijk.”

Het had heel anders kunnen lopen met de carrière van Checo

Een onwaarschijnlijk antwoord op de vraag wat hij was geworden als de racerij niets werd. Niettemin een logisch alternatief: “Ik zou een bankier of advocaat worden. Beide komen met de nodige adrenaline, zoals handelen op de beurs – dat komt volgens mij in de buurt van racen”, aldus Sergio Perez.

Zijn eerste auto schreef hij af…

Als je het niet bijzonder breed hebt, dan deel je het nodige met je familie. In het geval van Sergio Perez kreeg hij in zijn jongere jaren de oude Chevvy van zijn broer en zus. Die moest uiteindelijk in de verkoop: waarschijnlijk naar de schroothoop. “Ik was bij een voetbalwedstrijd, maar vergat mijn schoenen. Ik besloot om tegen het verkeer in de rijden – denkend dat ik het zou halen. Maar er kwam een auto uit de andere richting en we botsten.”

De Mexicaanse coureur lijkt eindelijk voldoende mee te komen bij zijn nieuwe team. Toch zal hij het veelal moeten stellen met een bijrol, zoals de vorige teamgenoten van de ongenaakbare en pijlsnelle Verstappen. Dit is hoe zij het destijds deden naast de Nederlander.