Gisteren heeft de Formule 1 de eerste race op de nieuwe kalender van 2021 bekend gemaakt. Wat al een tijdje in de lucht hing, is vandaag officieel bekend gemaakt. De coureurs gaan in 2021 racen door de straten van Jeddah, een stad in Saoedi-Arabië, dit gaan ze doen in de nacht. Dat levert vast mooie beelden op. De reacties zijn op zijn zachtst gezegd niet heel lovend. Lees hier alles over de nieuwe grand prix van Saoedi-Arabië.

Nieuwe grand-prix van Saoedi-Arabië

In november gaan de lichten uit op de straten van Jeddah. Na de grand-prix van Abu Dhabi en Bahrein wordt dit de derde race in het Midden-Oosten. Het zal een eenmalige race worden. Er wordt momenteel een splinternieuw circuit gemaakt waar de rijders vanaf 2023 op gaan racen in de F1, maar eerst kunnen we komend jaar dus genieten van de nachtrace. Heel dik!

Formule 1 krijgt kritiek op circuit-keuze

De reacties zijn niet heel tevreden met de toevoeging van de grand prix van Saoedi-Arabië. Vanaf dit jaar volgt de F1 de #WeRaceAsOne campagne. Deze campagne strijdt tegen ongelijkheid en discriminatie. Volgens de coureurs hoort iedereen gelijk te zijn. Daar denken ze in Saoedi Arabië een beetje anders over. Het Midden-Oosten staat er bekend om dat ze deze mensenrechten niet al te serieus nemen. Vooral Saoedi-Arabië heeft er een handje van, daarom is er erg veel kritiek op de keuze van de Formule 1 om daar te gaan racen.

Weraceasone

Waarom kiest F1 voor een race in Saoedi-Arabië?

Waarom kiest de F1 dan voor een race in Saoedi-Arabië? Heel simpel, Geld! Het zal je niet verbazen wanneer we je vertellen dat de oliebazen weer flink met de flappen hebben staan waaien. Hoeveel ze precies betaald hebben, is niet bekend. Maar ga er maar vanuit dat het niet niks zal zijn geweest. Er gaan geruchten dat er maar liefst 50 miljoen pond gemoeid zou zijn, per jaar. De rijke bazen van Saoedi-Arabië zijn bezig met het land in een goed daglicht zetten. Zo haalde ze al eerder grote sportevenementen naar de woestijn. Denk aan grote voetbalwedstrijden in de Spaanse Supercup, grote bokswedstrijden, de Dakar Rally en de Formule E. De grand prix van Saoedi-Arabië in de Formule 1 mag zich nu in dit ‘controversiële’ rijtje toevoegen.

Vanaf volgend jaar is het dan zover, een nieuw stratencircuit. Wij hopen, ondanks alle kritiek, toch nog op een hoop spektakel tijden de grand prix van Saoedi-Arabië. Dit zal vast wel goed komen.