Voor een echt goede whisky, mag je best wel een leuk bedrag neerleggen. Dan hebben we het bijvoorbeeld over een 21 jaar oude MacCallan of een Glenrothes uit 1988. Ook al zijn dergelijke whisky’s al snel een paar honderd euro, het is in feite goedkoop als je dat vergelijkt met de prijzen die worden betaald op een veiling van extreem zeldzame flessen. Zo’n veiling wordt binnenkort gehouden in het Australische Perth door Whisky Auctioneer met zeer exclusieve en dure flessen.

Veiling van exclusieve whisky

De veiling die gepland staat voor de periode van 12 tot en met 22 februari is in veel opzichten uniek. Afgezien van de waarde van de meeste items, betreft het hier de ‘Perfect Collection’. Het is een verzameling van meer dan 2.000 flessen. Hier vallen de meest zeldzame, gezochte en bovendien duurste single malt whisky’s die er zijn. Kortom, neem een zeer goed gevulde portemonnee mee zodat je er niet naast grijpt.

Verkooprecords van whisky gaan sneuvelen

Dat er op deze whisky veiling records zullen sneuvelen is al een zekerheid. De prijzen lopen dan ook uiteen van 5.600 euro tot meer dan 1.1 miljoen euro. Met andere woorden, zelfs als je budget niet toereikend genoeg is om een serieus bod uit te brengen, dan nog is het de moeite waard om de veiling te volgen. De kans dat je ooit nog eens zoveel zeldzame whisky’s bij elkaar zult zien is minimaal.

The Perfect Collection

De veiling van de Perfect Collection is in feite de tweede veiling van een onvoorstelbaar grote collectie zeldzame whisky’s. In april 2020 werd het eerste deel geveild, destijds goed voor een opbrengst van 3.2 miljoen AUD (3.6 miljoen euro). Whisky Auctioneer werd daarmee het eerste online veilinghuis dat een fles van een miljoen dollar verkocht. Bij de veiling van het tweede deel van de verzameling zal dat record mogelijk gebroken worden. Zo zal de duurste whiskyfles ooit – The Macallan 1926 Fine and Rare 60-Year-Old van eigenaar wisselen. Voor de kenners: het is slechts een van de veertien flessen met het iconische Fine and Rare-label. Deze whisky werd gebotteld uit Cask # 263.

Exclusieve whisky te koop

Volgens Angus MacRaild, expert op het gebied van oude en zeldzame whisky, is de veiling het bewijs dat whisky nog altijd relevant is in 2021. De oprichter van het bedrijf Whisky Auctioneer, Iain McClune noemt de Perfect Collection ‘ronduit bijzonder’. Volgens hem zal het succes van deze veiling dan ook zorgen voor een toename van de vraag naar bijzondere whisky’s. Daar zou de man wel eens gelijk in kunnen hebben als je ziet dat er naar verluidt zo’n 1900 whisky flessen worden geveild. Wie weet zit er wel wat leuks tussen.

  • The Macallan 1926 Fine and Rare 60-jaar oud 75cl / US Import verwachte verkoopprijs: 1.1 miljoen – 1.3 miljoen euro
  • De Balvenie 1937 Pure Malt 50 jaar oud 75cl / Milroy’s van Soho verwachte verkoopprijs: 20.000 – 25.000 euro
  • Bowmore 1964 Black Bowmore 29-jaar oud 1e editie verwachte verkoopprijs: 13.500 – 19.000 euro
  • Bowmore 1967 Largiemeanoch 12-jaar oud verwachte verkoopprijs: 11.000 – 16.500 euro
  • Dallas Dhu 1921 Private Cask 64-jaar oud # 296 verwachte verkoopprijs: 5.500 – 11.000 euro