Gear

Bijzonder exclusief herenhorloge breekt alle records

exclusief herenhorloge

Bij een exclusief herenhorloge denk je wellicht aan merken als Rolex, Breitling of Patek Philippe. Ook andere merken als Audemars Piguet, Swatch en TAG Heuer spreken tot de verbeelding. De kans dat je van een merk als Philippe Dufour Grande et Petite Sonnerie hebt gehoord is klein. Toch is een zeldzaam klokje van dat merk verkocht voor een ongekend hoog bedrag. De nieuwe eigenaar tikte gewoon ongegeneerd 7.33 miljoen dollar af. Dat is exclusief de veilingkosten, die vaak zo’n 20 procent bedragen.

Uniek en exclusief herenhorloge

Als het gaat om een exclusief herenhorloge, dan zijn we al aardig wat gewend. Zo kost de Louis Moinet Meteoris Collection 3.8 miljoen euro en bracht de Patek Philippe Ref 1518 In Steel 10.1 miljoen euro op tijdens een veiling. Een paar miljoen voor een leuk klokje is dus niet zo heel bijzonder. Daar moeten we wel bij opmerken dat het dan wel om gevestigde merken gaat. Het klokje van Philippe Dufour is dus een ander verhaal. Het bedrag van 7.33 miljoen dollar is dan ook het hoogste bedrag wat ooit is betaald voor een klokje van een onafhankelijke horlogemaker.

Philippe Dufour Grande et Petite Sonnerie Nummer 3

De Philippe Dufour Grande et Petite Sonnerie Nummer 3 is dus in veel opzichten anders dan de andere klokjes en werd geveild in opdracht van de in Londen gevestigde dealer A Collected Man. Het recordbedrag van 7.33 miljoen dollar maakte dit tevens tot een van de duurste uurwerken wat van eigenaar wisselt . Saillant detail: Philippe Dufour wordt beschouwd als één van de grootste, nog levende, onafhankelijke horlogemakers van deze tijd. De Grande et Petite Sonnerie is volgens kenners één van zijn meest gecompliceerde horloges die hij heeft gemaakt. Het is dus niet zomaar een herenhorloge, maar een stuk vakmanschap zonder weerga. Om het even te illustreren: slechts acht exemplaren zijn van dit horloge gemaakt en het duurde tien jaar om deze serie te maken.

Philippe Dufour

Silas Walton, de eigenaar en oprichter van A Collected Man, weet te vertellen dat de eerste vier klokjes in opdracht van de sultan van Brunei zijn gemaakt. Philippe Dufour weet overigens niet wanneer exact hij die bewuste opdracht kreeg, wel dat het hem zo’n tweeënhalf jaar heeft gekost om het eerste exemplaar te maken. Het exemplaar wat nu is verkocht was iets sneller klaar, in negen maanden om precies te zijn. Het heeft de horlogemaker in de meest letterlijke zin  ̶b̶l̶o̶e̶d̶, zweet en tranen gekost. Dufour werkte er zo lang aan dat het zweet in zijn ogen hem aan het huilen maakte. Hij nam ook geen vrije dagen op, maar werkte onverstoorbaar door tot dit exclusieve horloge af was.

Van zakhorloge naar exclusief herenhorloge

Volgens de Londense dealer is het zeer exclusieve horloge ontworpen door Philippe Dufour met de bedoeling om het te gebruiken in een Grande Sonnerie zakhorloge. Omdat hij naar zijn idee niet de erkenning kreeg die hij meende te verdienen, bewerkte Dufour het uurwerk om het te kunnen gebruiken als polshorloge en maakte hij het onder zijn eigen naam. Dit specifieke horloge is gemaakt in 1995. Zoals alle ‘grande sonneries’ horloges, slaat het horloge op het hele uur en elk kwartier. Net als de kleine sonnerie kan het worden geactiveerd met een keuzeschuif aan de rechterkant van de kast. Dat de verkoper trots is dat juist hij een record heeft weten te vestigen met de verkoop van dit exclusieve herenhorloge is logisch. “Ik denk dat als je me zeven jaar zou hebben gevraagd wat het ultieme horloge zou zijn om te verkopen, dan zou ik hebben getekend voor dit exclusieve herenhorloge”, vertelt Phillippe Durfour. “Het is zo uniek dat een horloge als dit waarschijnlijk slechts één keer in je hele leven te koop wordt aangeboden.”