Het blijft een raar volk, onze zuiderburen. Belgen mogen dan misschien wel Nederlands spreken, dat is dan ook gelijk de enige echte overeenkomst. Sinds kort kunnen we stellen dat de Belgen een nieuwe hobby hebben toegevoegd aan hun culturele veelzijdigheid: frikandellen eten! Één Belg maakt het echter wel erg bont en verorbert spontaan 255 centimeter aan XXL frikandellen. Inderdaad, ruim tweeënhalve meter.

Ruim zeven XXL frikandellen eten in 30 minuten

Geloof het of niet, maar het bestaat echt: een echte wedstrijd frikandellen eten. Het evenement vond onlangs plaats onder de titel ‘De Romeo’s Frikandel XXL’ contest. En ja, het is een serieuze wedstrijd met een duidelijke winnaar: Rik Nauwelaerts. Hij presteerde het om maar liefst zeven XXL frikandellen naar binnen te werken waarmee hij de concurrentie op een frikandel-lengte achterstand zette. Overigens moet je niet al te lichtzinnig denken over de frikandellen competitie: het ging er namelijk om dat je in 30 minuten zoveel mogelijk frikandellen kon consumeren. Even rustig een vorkje prikken was er dus niet bij. Saillant detail: Rik is de officiële wereldkampioen frikandellen eten. Ooit at hij er 23 in een half uur, maar zijn persoonlijke, niet officiële record staat op 40 stuks.

XXL Frikandellen

Ook een vrouwelijk kampioen XXL frikandel eten

Om even een duidelijk beeld te scheppen: aan het evenement deden maar liefst 40 mensen mee. Stuk voor stuk getalenteerde eters met een gezonde eetlust. Zoals gezegd won Rik de prestigieuze strijd door meer dan zeven frikandellen te verorberen. Hij versloeg daarmee de uiteindelijke nummer twee, Eric Francis. Laatstgenoemde bleef steken op een frikandel minder. Denk overigens niet dat het een ‘men-only’ competitie was. Ook de dames lieten van zich horen. Zo wist Famke Van Stichtele beslag te leggen op de eerste plaats bij de dames door een totale lengte van 84 centimeter naar binnen te werken. Chapeau dus!

Foodrunner

Iemand die maar liefst 255 centimeter aan frikandellen weet weeg te werken, zal toch wel een redelijke omvang hebben. Dat zou je denken, maar niets is minder waar. Rik mag dan wellicht een flinke vent zijn qua prestatie, maar echt dik is hij niet. Dat kan hij zich namelijk niet veroorloven. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met een hele andere hobby: marathons lopen. Dit doet hij dus wellicht om al die calorieën effectief te verbranden. Dat moet ook wel: op jaarbasis neemt hij deel aan zes eetwedstrijden en heeft inmiddels ruim 25 wedstrijden gewonnen. Op zijn Vlaams is er dus sprake van ‘nun straffe kandidaat’. Niet voor niks is zijn bijnaam juist ‘foodrunner’. Ja, met Belgen kun je echt blijven lachen.

XXL Frikandellen

Make A Wish

Hoe decadent een dergelijk vreetfestijn ook klinkt, er was ook een sociaal aspect. Naast de beker, een medaille en een jaar lang gratis frikandellen eten, was er nog een andere prijs: van elke op het evenement verkochte frikandel ging een deel naar ‘Make-A-Wish’. De stichting kon zich verheugen op een behoorlijke bijdrage: er werden maar liefst 3 miljoen frikandellen verkocht. Veel kids mogen er dus op rekenen dat hun droom de komende tijd werkelijkheid gaat worden.